Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑπαρτχάιντ κατά γυναικών και παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

Απαρτχάιντ κατά γυναικών και παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

Τις έντονες ανησυχίες τους για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών όλων των ηλικιών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, εκφράζουν σε επίσημη ανακοίνωσή τους, ειδικοί εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη.

Της Κυριακής Γιάντση

Τις έντονες ανησυχίες τους για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών όλων των ηλικιών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, εκφράζουν σε επίσημη ανακοίνωσή τους, ειδικοί εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη.

Κακοποιήσεις, βιασμοί, δολοφονίες, αυθαίρετη κράτηση εκατοντάδων Παλαιστινίων γυναικών και κοριτσιών, εξευτελιστικές συμπεριφορές, αφανισμούς κ.α., κατήγγειλε μετά από έρευνα, το μεγαλύτερο σώμα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Special Procedures.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους κάνοντας λόγο για σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς ποινικού δικαίου που αντίκεινται στο Καταστατικό της Ρώμης, αναφέρουν ότι Παλαιστίνιες γυναίκες και κορίτσια έχουν εκτελεστεί αυθαίρετα στη Γάζα, συχνά μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και τα παιδιά τους και δεν εξαιρούνται ούτε εκείνες που κρατούσαν λευκές σημαίες.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ μιλούν για σκόπιμη στόχευση και εξωδικαστική δολοφονία των Παλαιστινίων γυναικών τόσο κατά τη φυγή τους όσο και σε μέρη όπου αναζήτησαν καταφύγιο, όχι μόνο από τον ισραηλινό στρατό, αλλά και από τις συνδεδεμένες δυνάμεις του.

Η μακρά λίστα των κακοποιήσεων σε βάρος των γυναικών περιλαμβάνει

  • Αυθαίρετη κράτηση εκατοντάδων Παλαιστινίων γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, μαζί με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα, στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.
  • Κράτηση σε ένα κλουβί κάτω από τη βροχή και το κρύο, χωρίς φαγητό.
  • Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι αρνήθηκαν στις γυναίκες την παροχή επιθεμάτων εμμήνου ρύσεως και φαρμάκων.
  • Άγριους ξυλοδαρμούς
  • Πολλαπλές μορφές σεξουαλικής επίθεσης, όπως το γυμνό και την έρευνα από άνδρες αξιωματικούς του Ισραηλινού στρατού.
  • Τουλάχιστον δύο γυναίκες κρατούμενες Παλαιστίνιες φέρεται να βιάστηκαν ενώ άλλες απειλήθηκαν με βιασμό και σεξουαλική βία.
  • φωτογραφίες κρατούμενων γυναικών σε εξευτελιστικές συνθήκες ανέβηκαν στο Διαδίκτυο.

Οι ειδικοί εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για γυναίκες, παιδιά και κορίτσια που φέρεται να έχουν χαθεί μετά από επαφή με τον ισραηλινό στρατό, στη Γάζα. Υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές για τουλάχιστον ένα θηλυκό βρέφος το οποίο μεταφέρθηκε βίαια στο Ισραήλ καθώς και για παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και παραμένει άγνωστο αν είναι ακόμη εν ζωή και πού βρίσκονται. Σε σύνολο, αυτές οι εικαζόμενες πράξεις μπορεί να συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου και να ισοδυναμούν με σοβαρά εγκλήματα βάσει του διεθνούς ποινικού δικαίου που θα μπορούσαν να διωχθούν σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν άμεση, αμερόληπτη, ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα για όλες τις καταγγελίες και κάλεσαν το Ισραήλ να συνεργαστεί σε όλες τις έρευνες καθώς, όπως ανέφεραν  «Οι υπεύθυνοι για αυτά τα προφανή εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν και τα θύματα και οι οικογένειές τους δικαιούνται πλήρη αποκατάσταση και δικαιοσύνη». Σε σχετική ανακοίνωσή τους υπενθυμίζουν στην ισραηλινή κυβέρνηση την υποχρέωσή της να υπερασπιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων γυναικών και κοριτσιών και να διασφαλίσει ότι κανένας δεν υποβάλλεται σε βία, βασανιστήρια, κακομεταχείριση ή εξευτελιστική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας.

Μετά τις συγκλονιστικές αναφορές για απαράδεκτη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια των επιθέσεων η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (UN Women), καταδικάζοντας απερίφραστα όλες τις βιαιότητες, ζήτησε την άμεση λογοδοσία των υπευθύνων και δικαιοσύνη και στήριξη όλων των θυμάτων. Ταυτόχρονα η Εκτελεστική Διευθύντρια των Γυναικών του ΟΗΕ, Σίμα Μπαχούς ανέφερε ότι υπάρχει μια δραματική φυλετική αντιστροφή των θανάτων στην Παλαιστίνη καθώς, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το 67% όλων των αμάχων που σκοτώθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ήταν άνδρες και λιγότερο από το 14% γυναίκες και κορίτσια, μετά τα τελευταία γεγονότα, το ποσοστό έχει αντιστραφεί δραματικά. Σήμερα, το 70% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

Το Gender Alert υπολογίζει ότι περίπου 1 εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια εκτοπίστηκαν, κάθε μία ώρα δύο μητέρες σκοτώνονται, ενώ περίπου 10.000 παιδιά έχουν χάσει τους πατέρες τους.  Καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και για πρώτη φορά στην ιστορία της Γάζας υπάρχει λοιμός, τα επίπεδα του κινδύνου για τον παλαιστινιακό λαό έχουν αυξηθεί δραματικά με τις γυναίκες να βρίσκονται σε πιο αυξημένο κίνδυνο. Η έλλειψη τροφής για τις έγκυες και τις θηλάζουσες μητέρες και τα μωρά τους, είναι ένα πρόσθετο έγκλημα βαρβαρότητας ενάντια στον εναπομείναντα πληθυσμό της Παλαιστίνης. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό προς τις αναπτυσσόμενες χώρες (UNFPA), υπολόγισε ότι τον Φεβρουάριο αναμένονταν στη Γάζα 5.500 γεννήσεις. Οι εκτιμήσεις ήταν ότι τουλάχιστον 840 γυναίκες θα βρισκόταν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο των επιπλοκών κατά τον τοκετό χωρίς ιατρική φροντίδα, ενώ τα δύο καταφύγια γυναικών δεν λειτουργούν πλέον. Παράλληλα η εξ αποστάσεως βοήθεια είναι αδύνατη επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες και το Ισραήλ απαγόρευσε την οποιαδήποτε βοήθεια προς τους αμάχους!

Η ζωή των ευάλωτων γυναικών-αρχηγοί νοικοκυριών, ηλικιωμένων, γυναικών με αναπηρία- είναι σε άμεσο κίνδυνο καθώς όλες οι διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών εκτοπίστηκαν βίαια και οι υποδομές τους καταστράφηκαν από τους Ισραηλινούς. Σημαντικός αριθμός των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα ανέστειλε τις δραστηριότητές του καθώς διακόπηκαν οι χρηματοδοτήσεις. Πολλά βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο απαθανατίζουν τις θηριωδίες εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των γυναικών συμπεριλαμβανομένων των εν ψυχρώ δολοφονιών. Οι γυναίκες, τα παιδιά και τα νεογέννητα στη Γάζα ήταν τα πρώτα θύματα της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι βομβαρδισμοί, οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις υγείας, ο εκτοπισμός, η κατάρρευση των συστημάτων παροχής νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, η παντελής έλλειψη τροφίμων (λοιμός) και φαρμάκων, έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των Παλαιστινίων και κυρίως των μητέρων, των νεογνών και των παιδιών. Στην αρχή του πολέμου υπήρχαν 50.000 έγκυες γυναίκες στη Γάζα, με περισσότερες από 180 να γεννούν κάθε μέρα, χωρίς καμία μέριμνα. Με βάση τα στατιστικά νούμερα εκείνων των πρώτων ημερών του πολέμου, το 70% του συνόλου των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς, ήταν γυναίκες και παιδιά! (Τη δραματική αυτή διαπίστωση έκαναν το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (UNFPA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Aυτοί είναι άνθρωποι όχι αριθμοί. Τα στοιχεία που αναφέρονται αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο. Σήμερα τα νούμερα είναι δραματικά αυξημένα και η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί μουδιασμένη το δράμα μιας πανάρχαιας και ιστορικής χώρας, με τις ειδήσεις και τις εικόνες που έρχονται να στοιχειώνουν τις συνειδήσεις όλων μας. Στην άλλοτε ευλογημένη γη της Παλαιστίνης, σήμερα η κόλαση έβαλε τη σφραγίδα της και έσβησε οριστικά ο μύθος του πολιτισμού.

  • Η Κυριακή Γιάντση είναι ερευνήτρια Τέχνης με  προσανατολισμό στην αρχαία ελληνική τέχνη της Ανατολίας και εκπαιδεύτρια ΣΑΕΚ. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και συνεργάζεται με Μέσα της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα δημοσιεύει κείμενα για την αρχαία ελληνική τέχνη στο διαδίκτυο.

* Οι εμπειρογνώμονες αποτελούν μέρος των  Ειδικών Διαδικασιών του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Special Procedures, είναι το μεγαλύτερο σώμα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εντολοδόχοι των Ειδικών Διαδικασιών είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αντιμετωπίσουν είτε συγκεκριμένες καταστάσεις κάποιας χώρας είτε θεματικά ζητήματα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Εργάζονται σε εθελοντική βάση και δεν αποτελούν προσωπικό του ΟΗΕ. Είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό και υπηρετούν με την ατομική τους ιδιότητα. Η ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς εισηγητές για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών (Reem Alsalem), για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη από το 1967 ( Dorothy Estrada Tanck, πρόεδρος) και από την ομάδα εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών (Claudia Flores, Ivana Krstić, Haina Lu και Laura Nyirinkindi).

*Το UN Women είναι ο οργανισμός του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Αποτελεί την πρωτοπόρα οργάνωση για γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως και η δράση του στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών τους και στην επιτάχυνση της προόδου τους σε όλο τον κόσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας