Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΦρέντι Μπελέρης: Δεν είναι διμερές ζήτημα, αφορά το κράτος δικαίου διαμηνύει η...

Φρέντι Μπελέρης: Δεν είναι διμερές ζήτημα, αφορά το κράτος δικαίου διαμηνύει η Αθήνα

Φρέντι Μπελέρης: Εντείνεται η καχυποψία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων μετά την απόφαση του δικαστηρίου SPAK να καταδικάσει τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας σε δύο χρόνια φυλάκιση, καθώς τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της εκλογικής διαφθοράς.

Διπλωματικές πηγές έκαναν σαφές ότι η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της δικαστικής κρίσης.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι κατά το στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης για τα δυο μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας προέκυψαν σημαντικές αντιφάσεις στο υλικό.

Φρέντι Μπελέρης: Παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας

Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα θεωρούν ότι υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας λόγω έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης, με τον Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να δίνει συχνά αυτός την κατεύθυνση στη δίκη, μέσα από τις τοποθετήσεις του.

⁠Η τελική ποινή δε χαρακτηρίζεται «προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος». Με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι «η δυσανάλογη ποινή φυλάκισης διατηρεί σε ομηρία τον εκλεγμένο δήμαρχο και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του».

Φρέντι Μπελέρης: Προεξόφληση δικαστικών κρίσεων

Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με το κράτος δίκαιου.

Υπογραμμίζουν δε ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ένα διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας αλλά ζήτημα κράτους δικαίου, το οποίο ως κοινοτικό κεκτημένο συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας στην ΕΕ. Μία παρατήρηση που γίνεται με αφορμή την κριτική που έχει δεχθεί η Ελλάδα για τη στάση της από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, που χαρακτηρίζουν το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας διμερές ζήτημα το οποίο δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εμπόδιο στις εξελίξεις που αφορούν την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

⁠Η ελληνική κυβέρνηση επί του παρόντος δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση και αναμένει μια γνήσια αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, όπως επισημαίνουν διπλωμάτες.

Φρέντι Μπελέρης: «Ήταν μια δίκη παρωδία, θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη»

Για «δίκη παρωδία» έκανε λόγο εχθές (5/3) ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος κρίθηκε σήμερα ένοχος από την αλβανική δικαιοσύνη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων και καταδικάστηκε σε ποινή διετούς κάθειρξης.

Ο Φρέντι Μπελέρης καταγγέλλει συγκεκριμένα:

«Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με “διορισμένη” δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».

Έφεση επί της απόφασης

Η αλβανική δικαιοσύνη καταδίκασε τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας σε δύο χρόνια φυλάκιση. Η ποινή του «μετρά» από την σύλληψή του, τον περασμένο Μάιο, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Η απόφαση είναι πρωτόδικη και όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι δικηγόροι του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα κάνουν έφεση επί της απόφασης. Συγκεκριμένα, το νομικό επιτελείο του Μπελέρη έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Χρήστος Νικολαϊδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ οι κάτοικοι στη Χειμάρρα είναι οργισμένοι κάνοντας λόγο για μια στημένη και προειλημμένη απόφαση που δεν βασίστηκε σε κανένα στοιχεία. Γι΄αυτό και προσβλέπουν όλοι στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο εφετείο.

Παράλληλα, σε 18 μήνες με 3ετη αναστολή καταδικάστηκε ο Παντελής Κοκαβέσης.

ΥΠΕΞ για Μπελέρη: Η σημερινή καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών για την καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας