Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕκλογές ΗΠΑ 2024: Το κίνημα των «αδέσμευτων» νέα απειλή για τον Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Το κίνημα των «αδέσμευτων» νέα απειλή για τον Μπάιντεν

Οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν. Ο Τζο Μπάιντεν, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αντιμετωπίσει τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Παρά τα θετικά στοιχεία της θητείας του, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να κριθεί και για τα κακώς κείμενα. Ένα από αυτά είναι η υποστήριξη που παρείχε η κυβέρνηση του, στο Ισραήλ, σε ό,τι αφορά στον πόλεμο που γίνεται εδώ και πέντε μήνες στην Γάζα.

Κάτι που έχει προκαλέσει την ανάπτυξη του κινήματος των «uncommitted» μέσα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Το κίνημα αυτό αναπτύχθηκε από ακτιβιστές που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ότι δηλαδή οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών δεν θα ανεχθούν την ξεκάθαρη υποστήριξη του Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #11

Η διάδοση του κινήματος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον Μπάιντεν, πέραν των ανησυχιών για την προχωρημένη ηλικία του. Ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται, από ότι όλα δείχνουν, να αντιμετωπίσει τον Τραμπ με ένα κόμμα, το οποίο είναι «τραυματισμένο», αν όχι διχασμένο, λόγω των πολιτικών που έχει εφαρμόσει την τετραετία αυτή, η απερχόμενη κυβέρνηση.

Η ιδέα πίσω από το κίνημα των «αδέσμευτων» είναι απλή: Να ψηφιστεί η επιλογή «uncommitted», στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, αντί του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν.

Αν και ξεκίνησε δειλά δειλά από το Μίσιγκαν, το κίνημα αυτό ενισχύθηκε και απέκτησε παρουσία στις κάλπες των προκριματικών εκλογών της Σούπερ Τρίτης. Οι ακτιβιστές ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών δεν θα ανεχθούν υποστήριξη του Μπάιντεν στον Ισραήλ. Και αυτό το μήνυμα φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 101.000 κάτοικοι του Μίσιγκαν ψήφισαν «αδέσμευτους» στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, δηλαδή περίπου το 13% των ψήφων. Αυτή την εβδομάδα, στη Σούπερ Τρίτη, στη Μινεσότα το 19% των προκριματικών ψήφων πήγε στο κίνημα των «αδεσμεύτων».

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε παρόμοιες προσπάθειες σε πολιτείες της Σούπερ Τρίτης, όπως η Βόρεια Καρολίνα και η Μασαχουσέτη, να αποδοκιμάσουν τον Μπάιντεν στην κάλπη. Τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι 11 αντιπρόσωποι της Μινεσότα, μαζί με δύο από το Μίσιγκαν, θα εκπροσωπήσουν το κίνημα αυτό στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

Αλλά οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε όλη την ιστορία, σύμφωνα με τον Αρσάντ Χασάν, στρατηγικό σύμβουλο των Δημοκρατικών. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο καλύτερος δείκτης της αυξανόμενης δύναμης του κινήματος είναι το είδος των ψηφοφόρων που επέλεξαν το «uncommitted»: αποτελούνται από έναν ευρύ συνασπισμό, τόσο των Αράβων και των μουσουλμάνων Αμερικανών – ομάδες που επικαλύπτονται αλλά είναι διαφορετικές – όσο και άλλων φυλετικών μειονοτήτων και προοδευτικών.

Ο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες στον αγώνα του για την επανεκλογή του. Σε μια δημοσκόπηση του Μαρτίου από τους «New York Times» και το Siena College ο Δημοκρατικός πρόεδρος βλέπει την πλάτη του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, με 43% προς 48%. Οι ειδικοί λένε ότι χρειάζεται κάθε ψήφο που μπορεί να συγκεντρώσει σε σημαντικές περιφέρειες μάχης, όπως το Μίσιγκαν και η Μινεσότα, όπου οι δύο υποψήφιοι μπορεί να έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους…

Δημοσιεύτηκε στο 11ο τεύχος της GOVNews Weekly

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας