Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά και στις εταιρείες -...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά και στις εταιρείες – Πάνω από τις μισές κάνουν χρήση της

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 50% των εταιρειών έχουν εφαρμόσει την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το Internet of Things (IOT) “Διαδίκτυο των Πραγμάτων” στην υποδομή των επιχειρήσεών τους.

Επιπλέον, η μελέτη της Kaspersky αποκάλυψε ότι το 33% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να υιοθετήσουν αυτές τις διασυνδεδεμένες τεχνολογίες εντός δύο ετών. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας και της Αφρικής (META), το 55% των ερωτηθέντων έχει εφαρμόσει τεχνητή νοημοσύνη και το 34% σχεδιάζει να το κάνει, ενώ το IΟT χρησιμοποιείται στο 44% των οργανισμών με το 45% να σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει.

Οι διασυνδεδεμένες τεχνολογίες είναι το αυξανόμενο δίκτυο συσκευών, συστημάτων και εφαρμογών που συνδέονται μεταξύ τους στο Διαδίκτυο. Μεταμορφώνουν τις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα και να αυτοματοποιούν τις διαδικασίες. Αλλά φέρνουν επίσης νέους κινδύνους και προκλήσεις κατά την εξασφάλιση των επιχειρηματικών περιουσιακών στοιχείων και την προστασία των πελατών.

Η έρευνα βασίζεται σε 560 ανώτερους ηγέτες ασφάλειας πληροφορικής από τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Αφρική, τη Ρωσία και την Ασία-Ειρηνικό.

Τουλάχιστον 54% των εταιρειών χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ακόμα, η έρευνα διαπίστωσε ότι το AI και το IOT χρησιμοποιούνται ήδη από το 54% και το 51% των εταιρειών αντίστοιχα, ενώ ένας στους τρεις σχεδιάζει να τα υιοθετήσει εντός δύο ετών.

Οι χώροι δεδομένων χρησιμοποιούνται από το 32% των επιχειρήσεων, με σχεδόν τις μισές (49%) να σκοπεύουν να τους υιοθετήσουν στο εγγύς μέλλον.

Άλλες διασυνδεδεμένες τεχνολογίες

Άλλες διασυνδεδεμένες τεχνολογίες (digital twins, AR, VR, web 3.0, 6G και συγκλίνοντα δίκτυα cloud), χρησιμοποιούνται μόνο από μία στις πέντε (20-21%) εταιρείες που συμμετέχουν στην έρευνα, αλλά περισσότερο από το 70% σκέφτεται να τις ενσωματώσει τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες σύντομα.

Επειδή το AI και το IΟΤ έχουν γίνει τόσο διαδεδομένα, είναι ευάλωτα σε νέους φορείς κυβερνοεπιθέσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 16-17% των οργανισμών πιστεύει ότι το AI και το IoT είναι “πολύ δύσκολο” ή “εξαιρετικά δύσκολο” να προστατευθούν, ενώ μόνο το 8% των χρηστών AI και το 12% των ιδιοκτητών IoT πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους είναι πλήρως προστατευμένες.

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι όσο λιγότερο διαδεδομένη είναι η εφαρμογή των τεχνολογιών, τόσο πιο δύσκολο είναι για τις εταιρείες να τις προστατεύσουν και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, οι λιγότερο διαδεδομένες τεχνολογίες AR/VR και τα συγκλίνοντα δίκτυα cloud είναι οι πιο δύσκολες τεχνολογίες για να προστατευθούν όσον αφορά την κυβερνοάμυνα, με το 39-40% των εταιρειών να δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να τις προστατεύσουν.

«Οι διασυνδεδεμένες τεχνολογίες προσφέρουν τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά φέρνουν επίσης μια νέα εποχή ευπαθειών και σοβαρών κυβερνοαπειλών. Τα μέτρα κυβερνοασφάλειας πρέπει να ενισχυθούν εξαιτίας του αυξημένου όγκου των δεδομένων που συλλέγονται και διαβιβάζονται», αναφέρει η Kaspersky.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας