Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήO Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε δοκιμές εκτοξευτών πυραύλων με στόχο τη Σεούλ

O Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε δοκιμές εκτοξευτών πυραύλων με στόχο τη Σεούλ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε μια άσκηση με πραγματικά πυρά από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων “υπερμεγέθους” με πυρηνικές ικανότητες, σχεδιασμένους να στοχεύουν την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε μια άσκηση με πραγματικά πυρά από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων “υπερμεγέθους” με πυρηνικές ικανότητες, σχεδιασμένους να στοχεύουν την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, καθώς ορκίστηκε να ενισχύσει την πολεμική του αποτροπή εν όψει της εμβάθυνσης των αντιπαραθέσεων με τους αντιπάλους, ανέφεραν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το δημοσίευμα ήρθε μία ημέρα αφότου η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία δήλωσαν ότι εντόπισαν τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τα ύδατα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, προσθέτοντας σε ένα σερί επιδείξεων όπλων που έχουν αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Οι ειδικοί λένε ότι οι μεγάλου μεγέθους πύραυλοι πυροβολικού της Βόρειας Κορέας θολώνουν τα όρια μεταξύ συστημάτων πυροβολικού και βαλλιστικών πυραύλων, επειδή μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους ώθηση και καθοδηγούνται κατά την παράδοση.

Ο Βορράς έχει περιγράψει ορισμένα από αυτά τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 600 χιλιοστών που δοκιμάστηκαν τη Δευτέρα, ως ικανά να μεταφέρουν τακτικές πυρηνικές κεφαλές.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας του Βορρά έδειξαν τουλάχιστον έξι πυραύλους να εκτοξεύονται ταυτόχρονα από οχήματα εκτόξευσης και φλόγες και καπνό να καλύπτουν κάτι που φαινόταν να είναι ένας μικρός νησιωτικός στόχος.

Η Σεούλ επιβεβαιώνει το γεγονός

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε αργότερα την Τρίτη ότι εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε περισσότερες εκτοξεύσεις από αυτές που φαίνονται στις φωτογραφίες. Ο αντισυνταγματάρχης Lee Chang-hyun, αναπληρωτής εκπρόσωπος του JCS, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα κατηγοριοποιεί το βορειοκορεατικό οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε τη Δευτέρα ως βαλλιστικό πύραυλο με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητές του.

Το KCNA δήλωσε επίσης ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα σε μια ξεχωριστή δοκιμή προσομοίωσαν την έκρηξη ενός βλήματος πυροβολικού σε προκαθορισμένο ύψος. Το δημοσίευμα δεν διευκρίνισε αν η δοκιμή αυτή αποσκοπούσε στην πρόβα του τρόπου με τον οποίο ένα πυρηνικό όπλο θα πυροδοτούνταν πάνω από έναν εχθρικό στόχο.

Ο Κιμ αποκάλεσε τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων 600 χιλιοστών βασικά τμήματα του οπλοστασίου του, τα οποία υποτίθεται ότι είναι ικανά να καταστρέψουν τη Σεούλ, εάν ξεσπάσει άλλος πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο.

«Ο Κιμ είπε ότι είναι απαραίτητο να εντυπωθούν περαιτέρω οι εχθροί ότι εάν ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση και πόλεμος, δεν μπορούν ποτέ να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε το KCNA. Κάλεσε τον στρατό του «να εκπληρώσει πιο διεξοδικά τις αποστολές του για να εμποδίσει και να καταστείλει την πιθανότητα πολέμου με τη συνεχή τέλεια ετοιμότητα για να καταρρεύσει η πρωτεύουσα του εχθρού και η δομή των στρατιωτικών του δυνάμεων».

Ο Λι, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει τις δυνατότητες αντίδρασής τους απέναντι στις αυξανόμενες πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

Οι εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας έγιναν λίγες ημέρες μετά το τέλος των τελευταίων συνδυασμένων στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας-ΗΠΑ, τις οποίες ο Βορράς παρουσιάζει ως πρόβα εισβολής.

Δεν ήταν σαφές αν ο Βορράς συγχρόνισε τις εκτοξεύσεις με την επίσκεψη στη Σεούλ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τη Δευτέρα συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία και είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας για τη βορειοκορεατική απειλή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας