Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠοιο θα είναι το μέλλον της Ρωσίας μέχρι το 2030;

Ποιο θα είναι το μέλλον της Ρωσίας μέχρι το 2030;

Ο  Κέισι Μίτσελ της  ΜΚΟ Human Rights Foundation παρουσίασε πέντε σενάρια για το μέλλον σχετικά με το μέλλον της Ρωσίας μέχρι το 2030, μετά την «νοθευμένη» επανεκλογή του Πούτιν, σε κείμενο το που δημοσιεύτηκε στο Politico.

Μάλιστα ο αρθρογράφος επισημαίνει την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Πούτιν λόγω οικονομικών προβλημάτων και της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία. Σημειώνει μάλιστα πως τα πέντε σενάρια του έχουν ημερομηνία λήξης «το τέλος της θητείας του Πούτιν», το 2030.

Α. Δημοκρατική Στροφή 

Ο κ. Μίτσελ δίνει μικρές πιθανότητες για μια ενδεχόμενη ενδεχόμενη ενίσχυση δημοκρατικών κινημάτων, μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρο των κόσμο. Ακόμα και αν επικεφαλής του δημοκρατικού κινήματος είναι η χήρα του Ναβάλνι, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί «ο εκδημοκρατισμός πριν από το 2030».
Ο κ. Μίτσελ δε δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στο Ναβάλνι για τις «εθνικιστικές αδυναμίες του» δεδομένου ότι ανέφερε ότι «η Κριμαία είναι δικαίως ρωσική». Μάλιστα, σύστησε στο δυτικό κόσμο να είναι ευέλικτος σχετικά «με την άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία με αντάλλαγμα όμως συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και διώξεις Ρώσων αξιωματούχων».

Β. Η Ρωσία διαλύεται

Το δεύτερο σενάριο του αρθρογράφου έχει μια αυξημένη πιθανότητα διάλυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας όπως ακριβώς είχε συμβεί στο παρελθόν με το πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση. Κατά τον κ. Μίτσελ αυτό το σενάριο είναι αρκετά χρήσιμο για το δυτικό κόσμο γιατί «το χάος που θα κατακλύσει τη Ρωσία, η αναρχία, ο εδαφικός κατακερματισμός και η βία που δεν θα αφήσουν καμιά περιοχή και κανένα σπίτι ανεπηρέαστα». Σημείωσε μάλιστα πως υπάρχουν έντονα παράπονα κατά της Μόσχας από τις δεκάδες εθνότητες που συνυπάρχουν εκεί και «οι μειονότητες σφάζονται στην κρεατομηχανή του Πούτιν». Σε περίπτωση δε νίκης της Ουκρανίας στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη «θα ανάψει τη σπίθα που θα γίνει φωτιά» εντός των τειχών. Ο κ. Μίτσελ συμβουλεύει τους Δυτικούς να υποθάλψουν «την εδαφική αναδιοργάνωση σε ολόκληρη την έκταση της Ρωσίας».

Γ. Οι εθνικιστές ξεσηκώνονται

Το σενάριο αυτό έρχεται σε συνέχεια του παραπάνω με την πιθανότητα εξέγερσης εθνικιστών να είναι αυξημένη δεδομένου ότι «η ανταρσία του Πριγκόζιν φανέρωσε την αδυναμία του Πούτιν». Μάλιστα ο αρθρογράφος τόνισε πως «η εξέγερση των εθνικιστών είναι ένα από τα πιθανότερα σενάρια που αντιμετωπίζει η Ρωσία». Σε περίπτωση αντικατάστασης του Πούτιν με μια άλλη εθνικιστική προσωπικότητα πρέπει η Δύση να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες πέριξ της Ρωσίας και να συνεχίσει τις ρωσικές κυρώσεις, επισημαίνει ο κ. Μίτσελ.

Δ. Τεχνοκρατική Ηγεσία 

Όπως αναφέρει ο Κέισι Μίτσελ το συγκεκριμένο σενάριο βασίζεται στην ενδεχόμενη πρόταση «αξιωματούχων του Κρεμλίνου προς τον Πούτιν να βγει στη σύνταξη, ώστε εκείνοι να αναλάβουν τα ηνία της χώρας». Είναι εφικτό αυτό το σενάριο αν και για να πραγματοποιηθεί πρέπει να αρθεί η εμπιστοσύνη που έχουν προς το πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου οι αξιωματούχοι της χώρας. Σημείωσε μάλιστα πως για να γίνει «η μετάβαση στη εξουσία των τεχνοκρατών πραγματικότητα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ε. Ζήτω ο Πρόεδρος Πούτιν!

Το πιο πιθανό σενάριο, κατά τον κ. Μίτσελ είναι ο Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία παρά τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Ο αρθρογράφος τονίζει την ανάγκη της Δύσης να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του ρωσικού ιμπεριαλισμού και να ενισχύσει τις κυρώσεις. Η Δύση πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να πείσει τους Ρώσους για μια καλύτερη ζωή χωρίς τον Πούτιν. Ο κ. Μίτσελ επισημαίνει μάλιστα πως ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα λάθη του Πούτιν στην Ουκρανία οδηγούν τη ρωσική οικονομία σε μια στασιμότητα. Όσο για τις κινήσεις της δύσης, αυτές πρέπει να είναι ενίσχυση της πίεσης και των κυρώσεων προς τη Ρωσία έτσι ώστε να αναγκάσει τους πολίτες της χώρας να καταλάβουν ότι χωρίς τον Πούτιν η ζωή τους θα είναι καλύτερη!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας