Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ επιθετική μορφή στρεπτόκοκκου «χτυπάει καμπανάκια» κινδύνου σε όλη την Ιαπωνία

Η επιθετική μορφή στρεπτόκοκκου «χτυπάει καμπανάκια» κινδύνου σε όλη την Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, η εξάπλωση μιας σπάνιας βακτηριακής λοίμωξης προκαλεί συναγερμό.

Ο στρεπτόκοκκος, που τρώει τη σάρκα, έχει 30% πιθανότητες να οδηγήσει στο θάνατο. Η λοίμωξη αυτή εξαπλώνεται με τρομακτικό ρυθμό, και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει την αιτία.

Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή του στρεπτόκοκκου, που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ (STSS). Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, και η αιτία παραμένει αδιευκρίνιστη.

Πέρυσι στην Ιαπωνία υπήρξαν 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τους Japan Times. Φέτος ήδη έχουν καταγραφεί 378 κρούσματα μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2024.

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α μεταδίδονται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και των πληγών.
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τα βακτήρια στο σώμα τους αλλά είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο μπορούν ακόμα να τα μεταδώσουν.

Ωστόσο, από τον φετινό αριθμό των κρουσμάτων φαίνεται ότι θα καταρριφθεί το περσινό αρνητικό ρεκόρ, με  να καταγράφονται ήδη τους δύο πρώτους μήνες του 2024.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α;

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένας κοινός τύπος βακτηρίου, ο οποίος επιζεί στο λαιμό και το δέρμα, ενώ συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα.

Οι ηπιότερες λοιμώξεις που προκαλούνται από το λεγόμενο Strep A περιλαμβάνουν την οστρακιά, την ερυσίπελα και τη λαρυγγίτιδα, οι οποίες είναι όλες αντιμετωπίσιμες με αντιβιοτικά.

Η πιο σοβαρή μορφή της λοίμωξης είναι η STSS, της οποίας τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, μυϊκό πόνο, ναυτία και εμετό, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ποιος ο λόγος της αύξησης στην Ιαπωνία

Όπως αναφέρουν εμπειρογνώμονες η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την άρση των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η νόσος Covid-19 υποβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία σοβαρότητας με την εποχική γρίπη τον Μάιο του 2023, γεγονός που οδήγησε τον πληθυσμό να γίνει πιο χαλαρός», δήλωσε στον Guardian ο Ken Kikuchi, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Τόκιο.

«Πάνω από το 50% των κατοίκων της Ιαπωνίας έχουν μολυνθεί από τον Sars-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19. Το ανασοποιητικό σύστημα των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία του οργανισμού ως προς τη θωράκιση από ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης από στρεπτόκοκκο και να τον θέσουμε άμεσα υπό έλεγχο» πρόσθεσε ο κ. Κικούτσι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας