Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτις κάλπες ξανά οι Τούρκοι, αλλά δεν τρέφουν ελπίδες για αλλαγή

Στις κάλπες ξανά οι Τούρκοι, αλλά δεν τρέφουν ελπίδες για αλλαγή

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατείχε το αξίωμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης αρκετά χρόνια νωρίτερα, είχε θέσει υπό αμφισβήτηση την αρχική ψηφοφορία και ζήτησε να  επαναληφθεί

Σε συγκέντρωση λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου απευθύνθηκε στο συγκρατημένο πλήθος λέγοντας: «Φέραμε την ευημερία στην Κωνσταντινούπολη».

Η νίκη του το 2019 αποτέλεσε ορόσημο για την αντιπολίτευση της Τουρκίας, αφού τον ανέδειξε σε βασικό πολιτικό αντίπαλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και ανανέωσε τις προσδοκίες για μια πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατείχε το αξίωμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης αρκετά χρόνια νωρίτερα, είχε θέσει υπό αμφισβήτηση την αρχική ψηφοφορία και ζήτησε να  επαναληφθεί. Ο Ιμάμογλου πέτυχε ακόμα μεγαλύτερη νίκη κατά τη δεύτερη ψηφοφορία.

Ακολούθησε μία ταραχώδης θητεία στη δημαρχεία, αφού όφειλε να αντιμετωπίσει πολλές πολιτικές και νομικές «παγίδες» από τον ισχυρός πολιτικό του αντίπαλο.

Σκοπός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να έχει πάλι τον πολιτικό έλεγχο της  μεγαλύτερης πόλης της χώρας, έχοντας αποκρούσει το μεγαλύτερο κύμα αμφισβήτησης της εξουσίας του στις εθνικές εκλογές το προηγούμενο έτος, όταν ο συνασπισμός του κέρδισε απροσδόκητα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

Ζοφερό το κλίμα στην αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, όσοι ψήφισαν την αντιπολίτευση έχουν απωλέσει τον ενθουσιασμό που είχαν πριν από πέντε χρόνια, ενώ πολλοί έχουν τον φόβο ότι θα αποτύχουν στη νίκη των εκλογών και στην επικράτηση έναντι του υποψηφίου που υποστηρίζει ο πανίσχυρος Ερντογάν.

Πολλοί θεωρούν, επίσης, ότι ο Ιμάμογλου δεν κατάφερε να αλλάξει πολλά για τους 16 εκατ. κατοίκους της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Άλλοι πάλι δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και εκτιμούν ότι ο αντίπαλός του, Μουράτ Κουρούμ του ΑΚΡ, έχει ακόμη λιγότερα να προσφέρει.

«Ο Ιμάμογλου έχει γίνει το πρόσωπο της ταλαιπωρημένης αντιπολίτευσης της Τουρκίας, και το αίσθημα ενθουσιασμού και οι ελπίδες για αλλαγή που του έδωσαν ώθηση ώστε να αναλάβει καθήκοντα μετά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πλέον εξανεμιστεί», αναφέρεται σε ανάλυση του Guardian με τίτλο «Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν: Η απάθεια κυριαρχεί ενόψει των εκλογών για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης».

Υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη απογοήτευση από τότε που ο αντιπολιτευόμενος εξακομματικός συνασπισμός κατά του Ερντογάν που ενώθηκε για να αντιταχθεί στον Τούρκο πρόεδρο έχασε στις εκλογές του περασμένου έτους, και το κλίμα στους κόλπους των ψηφοφόρων του είναι ζοφερό.

Εν αντιθέσει με το 2019, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κατέρχεται χωρίς την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος IYI (Καλό Κόμμα) και διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία μόνος του.

Σκληρή μάχη με αντίπαλο τον… Ερντογάν

Οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου μήνα φανερώνουν ότι πιθανή νίκη του Ιμάμογλου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Το ισχνό του προβάδισμα που δεν ξεπερνά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Κουρούμ, με το 20% των ψηφοφόρων να είναι αναποφάσιστοι, δείχνει πως σίγουρα έχει μπροστά του δύσκολη μάχη.

Η αδιαφορία για τις εκλογές είναι διάχυτη ανάμεσα σε πολλούς ψηφοφόρους μετά την ήττα της αντιπολίτευσης στις γενικές εκλογές και τον κατακερματισμό των δυνάμεών της, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι μία πραγματική αλλαγή είναι σχεδόν ανέφικτη.

Ωστόσο, η αποφασιστικότητα του Ερντογάν να «ανακαταλάβει» την Κωνσταντινούπολη, αναδεικνύει τον Τούρκο πρόεδρο σε βασικό αντίπαλο του Ιμάμογλου, με τον Κουρούμ σε δευτερεύοντα ρόλο, κάτι που δίνει κίνητρο σε αρκετούς ώστε να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σκόπιμα, αρνείται να κατονομάσει οποιονδήποτε, αναφερόμενος και στους δύο και κάνοντας λόγο για «αντιπάλους μας» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Ερντογάν: Ονειρο 80 ετών η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Οικονομική κρίση και διώξεις

Στο μεταξύ, ο υψηλός πληθωρισμός και η οικονομική κρίση στην Τουρκία τροφοδοτούν την επιθυμία για αλλαγή, παρόλο που η ψήφος στις τοπικές εκλογές δεν περιορίζει την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης ούτε μεταβάλλει άμεσα την οικονομική πολιτική.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας και εκπροσωπεί το ένα τρίτο του ΑΕΠ της με τους κατοίκους της να αισθάνονται την πίεση της οικονομικής κρίσης πιο πολύ σε σύγκριση  με τους ψηφοφόρους στην τουρκική περιφέρεια.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του παλεύοντας με πολιτικούς αντιπάλους σε Πόλη και Αγκυρα, δυσκολεύεται να κερδίσει την ψήφο διαμαρτυρίας ή δεν το πετυχαίνει στον βαθμό που θα ήταν θεωρητικά εφικτό με δεδομένα να προβλήματα. Συνολικά, του καταλογίζεται ότι δεν κατάφερε να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, αναγκάστηκε  να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ποινής φυλάκισης και της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου στα τέλη του 2022, αφού τον κατηγόρησαν για προσβολή του Εκλογικού Συμβουλίου, υπόθεση για την οποία έχει ασκήσει έφεση.

Τουρκία: Ποιους υποψηφίους θα στηρίξει η αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές;

«Κλειδί» η ψήφος των Κούρδων

Κρίσιμα για τον νικητή ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα στρατοπέδα θα είναι τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι των υπόλοιπων κομμάτων και ο βαθμός στον οποίο θα συστρατευθούν πίσω από τον εκλεκτό του Ερντογάν, πρώην υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησής του.

Συνολικά 35 κόμματα, 4 συμμαχίες και 49 υποψήφιοι δήμαρχοι, από τα οποία οι 22 ανεξάρτητοι, θα αναμετρηθούν στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη «μήλον της έριδος» της Τουρκίας, των 11,3 εκατ. ψηφοφόρων.

Πολλοί από τους Κούρδους της Τουρκίας σκοπεύουν να δώσουν τη στήριξή τους στον αντίπαλο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσκόπους.

Οι ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού κόμματος DEM καθόρισαν το αποτέλεσμα του 2019, που συντάραξε τον Ερντογάν και έθεσε τέλος στην 25ετή διακυβέρνηση του κόμματός του ΑΚΡ και των ισλαμιστών προκατόχων του στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσφεραν επίσης στην αντιπολίτευση κρίσιμο στήριγμα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η καταστροφική ήττα της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, που άλλαξε το πολιτικό τοπίο, άφησε και τους ψηφοφόρους του DEM διχασμένους ως προς το πώς θα μπορούσαν να προωθηθούν καλύτερα τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

«Είναι μπερδεμένοι και αναποφάσιστοι», σύμφωνα με τον Γιουκσέλ Γκεντς της εταιρείας δημοσκοπήσεων SAMER, ο οποίος ανέφερε ότι το 40% των υποστηρικτών του DEM έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τον Ιμάμογλου, σύμφωνα με το Reuters.

«Σκέφτονται να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματός τους, αλλά δεν θέλουν να κερδίσει το κόμμα του Ερντογάν», δήλωσε ο πολιτικό αναλυτής.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τυχόν νίκη του σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, κάτι που θα του επέτρεπε να παρατείνει την παραμονή του στην προεδρία και μετά το 2028, παρόλο που ο ίδιος προς το παρόν απορρίπτει τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας