Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤα 75 είναι τα νέα 65 - Γιατί καθυστερεί η συνταξιοδότηση παγκοσμίως;

Τα 75 είναι τα νέα 65 – Γιατί καθυστερεί η συνταξιοδότηση παγκοσμίως;

Οι άνθρωποι πλέον ζουν περισσότερο και η καθημερινή ζωή γίνεται πιο ακριβή, κάτι που έχει αλλάξει κατά πολύ την συνταξιοδότηση και τον χρόνο που μπορεί να γίνει πλέον εφικτή

Οι άνθρωποι πλέον ζουν περισσότερο και η καθημερινή ζωή γίνεται πιο ακριβή, κάτι που έχει αλλάξει κατά πολύ την συνταξιοδότηση και τον χρόνο που μπορεί να γίνει πλέον εφικτή. 

Τον Μάρτιο, η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων BlackRock δημοσίευσε την ετήσια επιστολή της προς τους επενδυτές της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλός της Λάρι Φινκ εξέπεμψε μια προειδοποίηση για τους εργαζόμενους που ελπίζουν να συνταξιοδοτηθούν, άνετα και οικονομικά ασφαλείς, στα 60 τους… καθώς το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξάνεται, τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης καταστρέφονται και το κόστος ζωής εκτοξεύεται, με τον Φινκ μα προειδοποιεί ότι η συνταξιοδότηση στα 65 δεν θα είναι δυνατή για πολλούς, ακόμη και για τους περισσότερους, ανθρώπους.

«Η συνταξιοδότηση είναι μια πολύ πιο δύσκολη πρόταση από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια και θα είναι μια πολύ πιο δύσκολη πρόταση σε 30 χρόνια από τώρα», έγραψε ο Φινκ.

Από το 2000 έως το 2019, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 67 χρόνια σε 73. Μέχρι το 2050, ο ΟΗΕ αναμένει ότι ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως θα είναι 65 ετών και άνω. Και καθώς ο πληθυσμός γερνάει, πολλές χώρες θα φτάσουν σύντομα σε ένα σημείο όπου περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό από ό,τι εισέρχονται σε αυτό… στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το σημείο μπορεί να επιτευχθεί έως το 2029, στη Βραζιλία έως το 2035, στην Ινδία έως το 2048, και στις ΗΠΑ έως το 2053.

«Το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1850 στο Ηνωμένο Βασίλειο», λέει η Ρεμπέκα Σιρ, καθηγήτρια πληθυσμού και υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine: «Αλλά η ηλικία συνταξιοδότησης δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ».

Καθώς τόσο το υγειονομικό όσο και το οικονομικό τοπίο έχουν αλλάξει δραματικά, είναι η συνταξιοδότηση στα 65 ένας εντελώς ένας μη ρεαλιστικός στόχος σε έναν σύγχρονο κόσμο;

Πολλά κυβερνητικά προγράμματα συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ως πρότυπο. Στις ΗΠΑ, το Medicare, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης, είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω (υπάρχουν εξαιρέσεις για νεότερα άτομα με αναπηρία).

Οι Αμερικανοί δικαιούνται να λαμβάνουν τις πλήρεις παροχές κοινωνικής ασφάλισης στην ηλικία των 67 ετών, περίπου στην ίδια ηλικία που οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να διεκδικήσουν τις καθολικές κρατικές συντάξεις τους.

Η αλήθεια είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια τα 75 θυμίζουν περισσότερο τα 65 κάτι που δυστυχώς φαίνεται πως δεν πρόκειται να αλλάξει, μιας και οι ειδικοί δεν βρίσκουν καθόλου παραθυράκια που να μπορούν να μειώσουν την ηλικία της συνταξιοδότησης.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας