Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑπό πού προέρχονται τα «παντοτινά χημικά» που υπάρχουν παντού, ακόμα και στο...

Από πού προέρχονται τα «παντοτινά χημικά» που υπάρχουν παντού, ακόμα και στο πόσιμο νερό;

Βρίσκονται στο νερό που πίνουμε, στη συσκευασία του φαγητού που τρώμε, στα σκεύη με τα οποία μαγειρεύουμε, στα κρεβάτια στα οποία κοιμόμαστε, στα ρούχα που φοράμε ακόμα και μέσα στο σώμα μας

Οι ΗΠΑ εισάγουν νέες περιβαλλοντικές προστασίες με στόχο τον περιορισμό των «παντοτινών χημικών» PFAS στο νερό της βρύσης, αλλά αυτές είναι μόνο η κορυφή ενός πολύ επίμονου παγόβουνου.

Βρίσκονται στο νερό που πίνουμε, στη συσκευασία του φαγητού που τρώμε, στα σκεύη με τα οποία μαγειρεύουμε, στα κρεβάτια στα οποία κοιμόμαστε, στα ρούχα που φοράμε ακόμα και μέσα στο σώμα μας. 

Δεν υπάρχει διαφυγή των λεγόμενων παντοτινών χημικών», ενός συνόλου μακροχρόνιων και δυνητικά επιβλαβών ανθρωπογενών ουσιών που υπάρχουν σχεδόν κάθε περιβάλλον στον πλανήτη .

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει τους πρώτους εθνικούς περιορισμούς της σε πέντε από αυτές τις μεμονωμένες χημικές ουσίες, γνωστές ως PFAS ή υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) λέει ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν, με την πάροδο του χρόνου, να αποτρέψουν χιλιάδες θανάτους  και να μειώσουν δεκάδες χιλιάδες ασθένειες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται επίσης να απαγορεύσει ένα σύνολο ενώσεων PFAS σε αφρούς πυρόσβεσης .

Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να καταργούν σταδιακά τα πιο προσεκτικά μελετημένα χημικά PFAS – PFOS και PFOA. Αυτά είναι επικίνδυνα για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, την παιδική ανάπτυξη και τον μεταβολισμό. 

Υπάρχουν όμως περισσότερες από 9.000 ενώσεις PFAS , οι οποίες έχουν εκατοντάδες διαφορετικές χρήσεις, όπως σε αντικολλητικές επιστρώσεις, προστατευτικά υφασμάτων και πλαστικά. Και μερικά, συμπεριλαμβανομένων των PFOS και PFOA, μπορούν  να παραμείνουν στο περιβάλλον για δεκαετίες .

Πόσο καιρό διαρκούν πραγματικά τα παντοτινά χημικά;

Αυτή η μακρά λίστα χημικών ουσιών κέρδισε το παρατσούκλι των «παντοτινών χημικών» για έναν λόγο… επειδή είναι επίμονα. Όχι μόνο επιβιώνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να διασπώνται, αλλά έχουν την ανησυχητική ικανότητα να συσσωρεύονται σε ζωντανούς οργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης μπορούν σταδιακά να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου σε σημείο που να γίνουν επιβλαβή.

Η εμμονή τους εξαρτάται από τη μοριακή δομή και τη σύνθεση των επιμέρους ουσιών. Δεν είναι όλες αυτές οι περιβόητες χημικές ουσίες ίσες. 

Όλες οι ενώσεις PFAS έχουν μια ραχοκοκαλιά κατασκευασμένη από άνθρακα, εκείνες με λιγότερα από έξι άτομα άνθρακα είναι «μικρής αλυσίδας», ενώ οι υπόλοιπες είναι «μακράς αλυσίδας». 

Οι ενώσεις PFAS μακράς αλυσίδας μπορεί να παραμείνουν στο σώμα για πολύ περισσότερο από τις κοντές αλυσίδες, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη εργαζομένων στο αεροδρόμιο Arvidsjaur στη βόρεια Σουηδία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι εκατομμύρια Αμερικανοί πίνουν νερό που περιέχει PFAS, χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Χθες (10/04) δημοσιεύθηκε μια έκθεση η οποία διαπίστωσε επιβλαβή επίπεδα ακόμη και σε δείγματα νερού που ελήφθησαν μακριά από κάθε προφανή πηγή μόλυνσης. Την ίδια ημέρα, η αμερικανική κυβέρνηση οριστικοποίησε έναν νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο, οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αφαιρέσουν έξι εκδοχές των χημικών ουσιών από τα συστήματα ύδρευσης. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ανέφερε ότι ο νέος κανονισμός θα προσφέρει μακροχρόνια οφέλη για την υγεία των Αμερικανών.

«Το πόσιμο νερό που έχει μολυνθεί με PFAS έχει ταλαιπωρήσει τις κοινότητες σε όλη τη χώρα για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής της EPA Μάικλ Ρέγκαν. «Σήμερα, είμαι περήφανος που οριστικοποιώ αυτό το κρίσιμο κομμάτι του οδικού μας χάρτη και με αυτόν τον τρόπο, σώζω χιλιάδες ζωές και βοηθάω να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν πιο υγιή» τόνισε.

Αρχικά, οι τοπικοί δήμοι θα έχουν διορία τριών ετών για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα συστήματα ύδρευσης τους. Στη συνέχεια θα τους δοθούν δύο επιπλέον χρόνια για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειώσουν την ποσότητα των PFAS στο νερό.

Σύμφωνα με την EPA, μεταξύ 6% και 10% των 66.000 δημόσιων συστημάτων πόσιμου νερού στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν επιβλαβή επίπεδα ρύπων.

Η EPA διαπίστωσε ότι σχεδόν κανένα επίπεδο έκθεσης σε PFAS δεν είναι ασφαλές. Εκτός από τον καρκίνο, οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα, μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, ασθένειες του θυρεοειδούς και άσθμα.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι κοινότητες με παλιά συστήματα πόσιμου νερού πρόκειται να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη από τα νέα όρια, αλλά θα μπορούσαν επίσης να δυσκολευτούν να πληρώσουν για τα νέα συστήματα επεξεργασίας, τα οποία μπορεί να κοστίσουν εκατομμύρια δολάρια για τις μικρότερες πόλεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του Δικομματικού Νόμου για τις Υποδομές που ψηφίστηκε το 2021, καθώς και 12 δισεκατομμύρια δολάρια για γενικές βελτιώσεις στο πόσιμο νερό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας