Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ κρίση στη Μέση Ανατολή ωθεί το πετρέλαιο στα 100 δολάρια

Η κρίση στη Μέση Ανατολή ωθεί το πετρέλαιο στα 100 δολάρια

Το αργό τύπου μπρεντ έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα - Η επίθεση του Ιράν ρίχνει το Βitcoin, στη μεγαλύτερη πτώση από το 2023.

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι στραμμένη η προσοχή των αγορών και κυρίως στην αγορά του πετρελαίου καθώς το Brent εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αφού το Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί τη φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείεται το πετρέλαιο θα κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα οι μετοχές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δέχονται έντονες πιέσεις αφού ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη χειρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο.

Ο κίνδυνος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη τουλάχιστον εν μέρει κοστολογηθεί, με το αργό μπρεντ να έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Η αντίδραση του πετρελαίου σε προηγούμενες επιθέσεις εναντίον της ναυτιλίας γύρω από τις ακτές της Υεμένης ήταν υποτονική, καθώς οι επιθέσεις αυτές δεν στόχευαν άμεσα τα ενεργειακά φορτία. Τώρα, με την κλιμάκωση του Ιράν, οι traders θα εστιάσουν περισσότερο στις ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο αποχέτευσης για περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου. Η ένταση σχετικά με πιθανές διακοπές εκεί θα μπορούσε να προσθέσει στο ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου με πιθανές εκτινάξεις σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης σε δεξαμενόπλοια.

Οι traders μπορούν να περιμένουν ένα άλμα στο πετρέλαιο στο άνοιγμα της Δευτέρας πριν οι τιμές εξομαλυνθούν. Η αντίδραση του πετρελαίου πιθανότατα θα είναι συγκρατημένη μετά το σχόλιο του Ιράν ότι θεωρεί τα αντίποινα για την επίθεση στην πρεσβεία λήξαν και αν η άρνηση των ΗΠΑ να στηρίξουν τα άμεσα ισραηλινά αντίποινα αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση.

Η άμεση αντίδραση των μετοχών σε τέτοια γεγονότα είναι συνήθως «πουλήστε τώρα», δήλωσε ο Μαρκ Τέιλορ, διευθυντής της βρετανικής χρηματιστηριακής Panmure Gordon, στον Thyagaraju Adinarayan του Bloomberg News αργά το Σάββατο. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα βρήκαν στήριξη από την ιδιότητα του καταφυγίου τους την Παρασκευή, αλλά μπορεί να δυσκολευτούν αν η άνοδος του αργού αναζωπυρώσει τους φόβους για τον πληθωρισμό. Ο χρυσός, το δολάριο και το γεν τείνουν να κερδίζουν όταν οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι υψηλές.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μέσης Ανατολής την Κυριακή θα αποτελέσει την επόμενη δοκιμασία του κλίματος των επενδυτών. Στις αγορές δεν θα αρέσει ο πρωτοφανής χαρακτήρας της επίθεσης του Ιράν, αν και μπορεί να βρει κάποια βάση από την ανακοίνωσή του ότι “το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν”. Η μεγαλύτερη πτώση του Bitcoin εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο το Σάββατο έδωσε μια πρώτη εικόνα. Εάν η νοοτροπία του risk-off παραμείνει, το πετρέλαιο θα πιέσει προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Το Ιράν σχεδίασε τα αντίποινα του για να προκαλέσει μέγιστο συμβολισμό, αλλά ελάχιστη ζημιά. Από μόνο του, δεν πρέπει να κινήσει τις αγορές. Αλλά αν πυροδοτήσει μια ισραηλινή αντεπίδραση, τότε οδηγούμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Το κλειδί για αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι αν οι ΗΠΑ μπορούν να συγκρατήσουν την ισραηλινή αντίδραση» σχολιάζει από την πλευρά του ο Ziad Daoud, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών για το Bloomberg Economics.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας