Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑπό πού προμηθεύεται τα όπλα του το Ισραήλ;

Από πού προμηθεύεται τα όπλα του το Ισραήλ;

Οι δυτικές κυβερνήσεις δέχονται αυξανόμενη πίεση να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας όπλων, αλλά ο στρατός του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα αεροσκάφη, κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους για να διεξάγει αυτό που οι ειδικοί έχουν περιγράψει ως μία από τις πιο έντονες και καταστροφικές εναέριες εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία.

Ομάδες εκστρατείας και ορισμένοι πολιτικοί μεταξύ των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ λένε ότι οι εξαγωγές όπλων πρέπει να ανασταλούν επειδή το Ισραήλ αποτυγχάνει να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων και να εξασφαλίσει ότι θα φτάσει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια.

Την Παρασκευή, 12/4, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποστήριξε την απαγόρευση των όπλων, με 28 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, έξι κατά, ενώ 13 ήταν οι αποχές. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία, που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ, καταψήφισαν και οι δύο. Η Γερμανία είπε ότι το έκανε επειδή το ψήφισμα δεν καταδίκαζε ρητά τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος προμηθευτής

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, αφού το βοήθησαν να χτίσει έναν από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά στρατούς στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 69% των εισαγωγών του Ισραήλ μεταξύ 2019 και 2023.

Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο πλαίσιο μιας 10ετούς συμφωνίας που έχει σκοπό να επιτρέψει στον σύμμαχό τους να διατηρήσει αυτό που αποκαλεί «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» έναντι των γειτονικών χωρών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας