Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήSell off στις διεθνείς χρηματαγορές εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ

Sell off στις διεθνείς χρηματαγορές εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ

Νομίσματα, εμπορεύματα και μετοχές αντιδρούν στην αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Αναταράξεις σημειώνονται και σήμερα Τρίτη στις διεθνείς αγορές μετοχών, νομισμάτων και εμπορευμάτων, καθώς ο κόσμος περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στην αεροπορική επιδρομή του Ιράν το Σαββατοκύριακο. Στην Ασία οι περισσότερες αγορές έχασαν περί το 2%. Βαριές απώλειες σημειώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 και τον DAX να χάνουν νωρίτερα περί το 1,5%, ενώ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική πτώση, άνω του 1%, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, πρόκειται για την τέταρτη μέρα απωλειών, με τον ΓΔ να χάνει κρίσιμα στηρίγματα και να ετοιμάζεται να κλείσει κάτω από τις 1.380 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Ελάχιστες μετοχές διασώζονται με θετικό πρόσημο. Τα πρώτα σημάδια νευρικότητας είχαν γίνει ήδη αισθητά από χθες, παρόλο που οι περισσότερες αγορές είχαν υποδεχθεί ψύχραιμα την επίθεση της Τεχεράνης. Σήμερα το Χ.Α. παραμένει στο ίδιο μήκος κύματος, με τη διαφορά ότι συντονίζεται με το sell off των ξένων χρηματιστηρίων.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ανέβει στα ύψη μετά την εκτεταμένη επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να ανταποδώσει, αλλά έχει δηλώσει ότι θα πάρει τον χρόνο του και θα απαντήσει όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Οι σύμμαχοι έχουν ζητήσει ψυχραιμία, ζητώντας από τον Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε εύκολα να προκληθεί ένας πολύ μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Νωρίς το πρωί, τα βλέμματα έπεσαν και στα στοιχεία από την Κίνα, η οικονομία της οποίας αναπτύχθηκε κατά 5,3% κατά το α’ τρίμηνο εν συγκρίσει με έναν χρόνο πριν, με ταχύτερο ρυθμό από την ανάπτυξη 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Οι ασιατικές μετοχές και τα νομίσματα σημείωσαν πτώση λόγω των ανησυχιών ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και των ενδείξεων ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης της Κίνας καθυστερεί.

Ο δείκτης MSCI για την Ασία και τον Ειρηνικό σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι μετοχές από το Χονγκ Κονγκ έως την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα κατέρρευσαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές σταθεροποιήθηκαν στις ασιατικές συναλλαγές, αφού ο S&P 500 διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη και υποχώρησε πάνω από 1% σε μια ασταθή συνεδρίαση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας