Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠέντε κρίσιμα στοιχεία από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πέντε κρίσιμα στοιχεία από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Το επόμενο κεφάλαιο αυτής της σύγκρουσης γράφεται ακόμα, αλλά ήδη το γεγονός μας έχει αφήσει με σημαντικά μαθήματα και διαφαινόμενες ερωτήσεις

Ήταν μια νύχτα που ο κόσμος στεκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Οι ηγέτες του Ιράν αποφάσισαν να αφαιρέσουν το κάλυμμα πίσω από το οποίο πέρασαν δεκαετίες επιτιθέμενοι έμμεσα στο Ισραήλ και σε άλλους και αντί να χρησιμοποιήσουν μια από τις πολιτοφυλακές τους, έκαναν την κίνηση οι ίδιοι, ανοιχτά, εκτοξεύοντας πάνω από 300 βλήματα – πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πύραυλους, εκρηκτικά -φορτωμένα drones – προς το Ισραήλ, τη χώρα που έχουν επανειλημμένα ορκιστεί να καταστρέψουν.

Το επόμενο κεφάλαιο αυτής της σύγκρουσης γράφεται ακόμα, αλλά ήδη το γεγονός μας έχει αφήσει με σημαντικά μαθήματα και διαφαινόμενες ερωτήσεις.

1. Εάν η αμυντική ασπίδα του Ισραήλ είχε αποτύχει, χιλιάδες Ισραηλινοί θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί και ο κόσμος σήμερα θα βρισκόταν σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο;

Είναι αδύνατο να υπερεκτιμηθεί πόσο κατακλυσμική θα μπορούσε να γίνει η επίθεση του Σαββατοκύριακου της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η ανεξίτηλη εικόνα των ιρανικών πυραύλων που αναχαιτίστηκαν πάνω από την Ιερουσαλήμ, που εκρήγνυνται πάνω από τη χρυσή θόλο του Θόλου του Βράχου, πάνω από το Τζαμί al-Aqsa και το Όρος του Ναού – την τοποθεσία του βιβλικού ναού στην Ιερουσαλήμ – καθώς και άλλα ορόσημα της ζωής και του θανάτου του Ιησού, στάθηκε ως προειδοποίηση για την ένταση αυτού που θα μπορούσε να είχε εξαπολύσει το Ιράν.

Ως εκ θαύματος, με ένα κατόρθωμα στρατιωτικής τεχνολογίας που ενισχύθηκε από τον συντονισμό με φίλους και συμμάχους, το Ισραήλ μπόρεσε να αποκρούσει τη μαζική επίθεση. Ο μόνος τραυματισμός που αναφέρθηκε στο έδαφος ήταν μια νεαρή Άραβα Ισραηλινή κοπέλα που χτυπήθηκε από σκάγια.

Όποιος ισχυρίζεται ότι το Ιράν επεδίωκε απλώς να επιφέρει μια συμβολική επίδειξη δύναμης αγνοεί τα γεγονότα. Το Ιράν θα μπορούσε να είχε σκοτώσει χιλιάδες αμάχους. Αν είχε, ο κόσμος θα φαινόταν πολύ διαφορετικός σήμερα.

Το Ιράν δικαιολόγησε την επίθεσή του ως απάντηση σε ένα χτύπημα της 1ης Απριλίου εναντίον ενός παραρτήματος της πρεσβείας του στη Δαμασκό, το οποίο σκότωσε ανώτατους διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι το κτίριο ήταν διπλωματική εγκατάσταση και δεν έχει παραδεχτεί ότι πραγματοποίησε το χτύπημα, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το έκανε. Οι διοικητές της δύναμης Quds συνεργάζονται με τη συμμαχική με το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία βομβαρδίζει το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση από τη Γάζα. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι καθώς η επίθεση κατέστησε αβίωτα μέρη του Ισραήλ.

Η υποκριτική αγανάκτηση της Τεχεράνης για αυτό που χαρακτηρίζει ως παραβίαση της διπλωματικής της προστασίας φέρνει στο νου τις πολλές περιπτώσεις όπου πληρεξούσιοι της Τεχεράνης σφαγιάζουν αμάχους, ανατινάζοντας αμερικανικές και ισραηλινές πρεσβείες όπως έκαναν στη Βηρυτό και το Μπουένος Άιρες. (Το Ιράν αρνείται ανάμειξη)

2. Τι θα γινόταν αν οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν μετέφεραν πυρηνικό υλικό;

Είναι το υλικό των εφιαλτών. Βλέποντας τους ουρανούς πάνω από το Ισραήλ – και πριν από αυτό πάνω από την Ιορδανία, το Ιράκ και το Ιράν – να είναι γεμάτοι με ιπτάμενα αντικείμενα φορτωμένα με εκρηκτικά, ήταν αδύνατο να αγνοηθεί ότι το Ιράν βρίσκεται κοντά στην πολυπόθητη ικανότητά του για πυρηνικά όπλα. (Αρνείται ότι θέλει πυρηνικά όπλα) Το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ακόμη και πριν μια βόμβα είναι έτοιμη, ακόμη και πριν την κατασκευάσει ή την αγοράσει, ας πούμε, από τη Βόρεια Κορέα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικό υλικό μέσα σε ένα συμβατικό όπλο. Η κατάρριψή του θα έφερνε ραδιενεργό υλικό στο έδαφος.
Αυτή είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα που μας υπενθυμίζει γιατί μια χώρα που έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πολιτοφυλακών πληρεξούσιων, που καταπιέζει τους δικούς της ανθρώπους και ακόμη και τους κυνηγά στην εξορία, δεν αποτελεί απλώς απειλή για την ελευθερία των Ιρανών και την επιβίωση και τη σταθερότητά της.  Είναι μια πρόκληση για όλο τον κόσμο.

3. Το αδιανόητο δεν είναι θεωρία. Μπορεί να συμβεί.

Το Ισραήλ και το Ιράν διεξάγουν έναν σκιώδη πόλεμο για δεκαετίες. Η ιδέα ότι μια μέρα το Ιράν θα εξαπέλυε μια άμεση επίθεση εναντίον του Ισραήλ μπορεί να φαινόταν σαν μια μακρινή πιθανότητα: κάτι που ήταν αναπόφευκτο να συμβεί, αλλά μόνο σε κάποια άπιαστη μελλοντική ημερομηνία. Το ίδιο συνέβη και με τη Χαμάς, μια τρομοκρατική ομάδα που κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κατευνάσει τη Χαμάς και να διατηρήσει την ησυχία στη Γάζα και την ασφάλεια για τους Ισραηλινούς που ζουν στο νότο. Άλλοι ανησυχούσαν ότι μια μέρα η Χαμάς θα επιτεθεί με πλήρη ισχύ. Πολλοί έχουν ανησυχήσει ότι το Ιράν μια μέρα θα επιτεθεί με πλήρη ισχύ. Η 7η Οκτωβρίου και η 14η Απριλίου είναι υπενθυμίσεις ότι το αδιανόητο, το μετά βίας φανταστικό, μπορεί και συμβαίνει.

4. Ο πόλεμος στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από τη Γάζα, κάτι περισσότερο από ένα παλαιστινιακό κράτος.

Εν μέσω της συμφοράς που έπληξε τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Γάζας και υπό το πρίσμα του τεράστιου ανθρώπινου πόνου — περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, όμηροι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς και κρατούνται ακόμα στη Γάζα και δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν στη Η Γάζα συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών — είναι εύκολο να παραβλέψουμε τις μεγαλύτερες δυνάμεις που παίζουν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στη δίνη μιας περιφερειακής σύγκρουσης, μιας μεγάλης γεωπολιτικής μάχης στην οποία το Ιράν είναι ένας σημαντικός παίκτης – ο σημαντικότερος παίκτης. Το Ιράν έδωσε τη δυνατότητα στη Χαμάς να αναπτύξει το οπλοστάσιό της. Το Ιράν δημιούργησε τη Χεζμπολάχ, τώρα την κυρίαρχη δύναμη στον Λίβανο. Το Ιράν ασκεί τεράστια επιρροή στην Υεμένη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ. Και δεν βλέπει μόνο το Ισραήλ αλλά πολλούς από τους Άραβες γείτονές του ως ανταγωνιστές και εχθρούς.

5. Το Ισραήλ δεν είναι απομονωμένο. Το Ιράν είναι.

Το Ιράν έχει όντως τους δορυφόρους και τους πληρεξούσιους του και έχει γίνει προμηθευτής όπλων στη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Αλλά τη νύχτα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, αποκάλυψε τη δική του απομόνωση. Οι Ισραηλινοί απολαμβάνουν τη σπάνια και καθησυχαστική ανακάλυψη ότι μεγάλο μέρος του κόσμου τους υποστηρίζει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Καθώς οι πύραυλοι στόχευαν το Ισραήλ, ένας μεγάλος συνασπισμός κινητοποιήθηκε. Η λεκτική υποστήριξη κάλυψε τον κόσμο. Από την Αργεντινή μέχρι την Ιαπωνία, οι παγκόσμιοι ηγέτες καταδίκασαν το Ιράν. Μια έκτακτη εικονική συνάντηση της G7 εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη στο Ισραήλ και τον λαό του», καταδικάζοντας το Ιράν «με τον πιο έντονο τρόπο». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε έντονα» τις ενέργειες του Ιράν.

Το πιο σημαντικό, το Ισραήλ έλαβε στρατιωτική και τακτική υποστήριξη. Παρόλο που το Ισραήλ κατέρριψε τη συντριπτική πλειοψηφία των βλημάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησαν στην κατάρριψη ορισμένων από τα εκατοντάδες drones που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ιορδανία αναγνώρισε ότι και αυτή, βλέποντας τον εναέριο χώρο της να παραβιάζεται, αναχαίτισε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι συμμετείχαν και άλλες αραβικές χώρες. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι αρκετές χώρες συμφώνησαν να διαβιβάσουν πληροφορίες παρακολούθησης πληροφοριών και ραντάρ και, «σε ορισμένες περιπτώσεις, παρείχαν τις δικές τους δυνάμεις για να βοηθήσουν». Η Σαουδική Αραβία – ο μακροχρόνιος αντίπαλος του Ιράν – και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να παρέχουν πληροφορίες, σύμφωνα με την έκθεση.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ μπόρεσαν να αναπτύξουν τις βάσεις τους στο Κατάρ και στο βόρειο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν την επίθεση του Ιράν.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς απαντά το Ισραήλ. Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που σχηματίστηκε μετά την επίθεση της Χαμάς, είπε ότι το Ισραήλ «θα ζητήσει ένα τίμημα από το Ιράν με τρόπο και χρόνο που μας ταιριάζει».

Ο Μπάιντεν θέλει το Ισραήλ να «πάρει τη νίκη» και να προχωρήσει. Τα πιο ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου, ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir, που δεν είναι στο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου, θέλουν πιο δραστικά μέτρα. Στις ΗΠΑ, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον είπε στο CNN ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για το Ισραήλ να «καταστρέψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, το οποίο είναι η υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ».

Αυτή είναι, ωστόσο, μια άλλη ευκαιρία για το Ισραήλ, μια ευκαιρία να ξαναχτίσει ορισμένους από τους δεσμούς που έχουν φθαρεί κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πολέμου με τη Χαμάς.

Η ιρανική επίθεση αποκάλυψε ότι το Ισραήλ έχει φίλους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε πολύ σημαντικά μέρη: σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η Ισλαμική Δημοκρατία μόλις υπενθύμισε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι μπορεί να ανατρέψει τις προσδοκίες και να εξαπολύσει μια απερίσκεπτη, δυνητικά καταστροφική επίθεση.

Το Ισραήλ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη στιγμή για να ενισχύσει τους δεσμούς του με τους Άραβες γείτονες που περιφρονούν και δεν εμπιστεύονται το Ιράν. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην προστασία ολόκληρης της περιοχής ενάντια στο Ιράν, αλλά και στη χάραξη ενός μονοπατιού προς τα εμπρός που περιλαμβάνει μια σταθερή Γάζα, που δεν βρίσκεται στα χέρια ενός από τους εξτρεμιστές πληρεξούσιους του Ιράν, ανοίγοντας τη δυνατότητα για περισσότερη σταθερότητα και, ίσως, διαρκή ειρήνη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας