Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓ' Παγκόσμιος Πόλεμος: Τι λένε οι ειδικοί

Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τι λένε οι ειδικοί

Ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι «πιο πιθανός τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου» λέει η Ντέμπορα Χέινς, συντάκτρια ασφάλειας και άμυνας

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μία κλωστή, μετά την επίθεση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ, ενώ η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται. Οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

H διεθνής κοινότητα ζητάει αυτοσυγκράτηση μετά το ιρανικό χτύπημα εναντίον του Ισραήλ, και η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είμαστε λοιπόν στο κατώφλι ενός άλλου Παγκόσμιου Πολέμου;

«Τα καθησυχαστικά νέα είναι ότι δεν οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Χιου Λόβατ, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της πολιτικής στο thinktank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Ενώ υπάρχουν συγκρούσεις σε διάφορα θέατρα -Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ασία-Ειρηνικό- όλα αυτά είναι «ξεχωριστά και δεν συνδέονται», όπως λέει. «Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες και οδηγεί σε περιφερειακή κλιμάκωση – τα αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα».

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #17

Υπάρχουν συνέπειες για τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα όσον αφορά στις επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον αντίκτυπο που έχει στο παγκόσμιο εμπόριο. Επίσης είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα βρετανικά στρατεύματα να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει να δούμε αυτούς τους κινδύνους σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αλλά δεν είναι υπαρξιακοί κίνδυνοι. Αυτό συμβαίνει επίσης σε μια περίοδο που η διεθνής τάξη ξεφτίζει, βρίσκεται υπό σημαντική πίεση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει πολύ»

Ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι «πιο πιθανός τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου» λέει η Ντέμπορα Χέινς, συντάκτρια ασφάλειας και άμυνας του Sky News. Δεδομένης της κλίμακας της αναταραχής που συγκλονίζει μέρη του πλανήτη -ιδίως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή- η πιθανότητα για μια σπίθα που θα πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει ήδη.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή έχει επίσης παγκόσμιο αντίκτυπο, ειδικά επειδή το Ιράν υποστηρίζεται από τη Ρωσία και έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα, ενώ οι ισχυρότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, είναι κυρίως δυτικά έθνη. Σημαίνει ότι η κρίση φέρνει τα αυταρχικά κράτη εναντίον των δημοκρατιών – ακριβώς όπως κάνει ο ταυτόχρονος πόλεμος στην Ευρώπη» σημείωσε.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να καταλάβουν τι είναι η Βορειοατλαντική Συνθήκη, η οποία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ», λέει ο Έντουαρντ Άρνολντ ανώτερος ερευνητής στο thinktank Royal United Services Institute (RUSI).

Υποστηρίζει ότι το κοινό φαίνεται να πιστεύει ότι το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (η αρχή ότι μια επίθεση σε ένα μέλος αντιμετωπίζεται ως επίθεση σε όλα) είναι αυτόματο. «Αυτό δεν ισχύει ή σίγουρα δεν χρειάζεται να συμβαίνει… Η κλιμάκωση δεν είναι αυτόματη και υπάρχουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των πραγμάτων».

«Εξαρτάται από το τι ορίζει κανείς ως Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε μια μεγάλη στρατιωτική πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή, με παγκόσμιες επιπτώσεις» σημειώνει ο Δρ. Λουίτζι Σκατσιέρι, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. «Μια σύγκρουση με τη Ρωσία θα ήταν επίσης πολύ πιθανή εάν οι δυτικές δυνάμεις εμπλακούν στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε ρόλους μάχης πρώτης γραμμής».

Δημοσιεύτηκε στο 17ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας