Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕμπόδια βάζει η Γερμανία σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης

Εμπόδια βάζει η Γερμανία σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, δείχνει να βάζει τέλος στα όποια σενάρια για κοινή έκδοση χρέους στην Ευρώπη για αμυντικές δαπάνες ή άλλους σκοπούς, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν επιθυμεί να αντικατασταθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση για μια άλλη κοινή πρωτοβουλία δανεισμού, καθώς τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση, τη στροφή στην ψηφιακή οικονομία και την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, καθώς θεωρεί πως το κάθε κράτος – μέλος οφείλει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Μιλώντας στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ο Λίτνερ «άδειασε» ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που είχαν φέρει το θέμα στην επιφάνεια.

Συγκεκριμένα, όταν ο Πολωνός Αντρέι Ντομάνσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα πιέσει για νέα και πιο δίκαιη χρηματοδότηση για την άμυνα όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το 2025, ο Λίτνερ ανέφερε ότι δεν θα δεχτεί περισσότερες από κοινού υποχρεώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για οικονομικούς λόγους, η ευθύνη για τα δικά μας εθνικά οικονομικά δεν πρέπει να είναι θολή».

Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν αυστηρότερη ερμηνεία από το συνταγματικό τους δικαστήριο των νομικών ορίων στον κρατικό δανεισμό ως σημαντικό εμπόδιο σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ. Το 2023 το δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε την πρακτική της μετατόπισης κεφαλαίων μεταξύ «οχημάτων» εκτός προϋπολογισμού που είχαν σχεδιαστεί για να παρακάμψουν τους περιορισμούς δανεισμού της χώρας.

Ο Λίντνερ επέμεινε ότι δεν είναι νομικό το ζήτημα και υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, μέρος του μεγαλύτερου πακέτου τόνωσης που έχει υπάρξει στην Ένωση, είναι μικτά και επομένως δεν είναι μια προσέγγιση που πρέπει να επαναληφθεί. «Το αποτέλεσμα του ταμείου της ΕΕ Next Generation είναι τόσο διφορούμενο που δεν φαίνεται σκόπιμο να επαναληφθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας