Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΆκης Καρατράντος: «Τι σηματοδοτεί η άνοδος της εθνικιστικής δεξιάς στην εξουσία της...

Άκης Καρατράντος: «Τι σηματοδοτεί η άνοδος της εθνικιστικής δεξιάς στην εξουσία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. ακροδεξιοί και εθνικιστικοί σχηματισμοί έχουν κερδίσει έδαφος και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ρυθμιστές των εξελίξεων», ανέφερε ο Άκης Καρατράντος, Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών, κύριος Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ

Μετά την πανηγυρική εκλογή της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνοβα στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 65% έναντι του σοσιαλδημοκράτη, Στέβο Πεντάροφσκι και με το VMRO DPMNE να έχει 59 έδρες και να σχηματίζει κυβέρνηση με τον Μίτσκοσκι, με τη συνεργασία του αλβανικού κόμματος Vlen, πολλά ερωτήματα προκύπτουν.

Πρόκειται για έναν πολιτικό, που δεν αναγνωρίζει το όνομα της χώρας ως Βόρεια Μακεδονία μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα ανοίγει και θέμα με τους άλλους γείτονες για τη βουλγαρική μειονότητα την οποία δεν αναγνωρίζει.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #20

Λίγες ώρες μετά τη νίκη του δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον όρο “Μακεδονία” αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα μπαίνουν πια σε άλλη φάση. Από την ελληνική πλευρά, παρά τις κραυγές του νεοκλεγέντα, αφήνουν να εννοηθεί ότι το κράτος έχει συνέχεια και ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν μπορούν μονομερώς να καταστρατηγηθούν.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φέρει ακόμη τα πρωτόκολλα της συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση αφού όπως απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος  Γεραπετρίτης, οι Σκοπιανοί δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να
ανοίξει ο δρόμος για την κύρωση των συμφωνιών και για ένα καλύτερο αύριο στη σχέση των δύο χωρών.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Β. Μακεδονίας περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφωνιών.

Ο Άκης Καρατράντος, Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών, κύριος Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ μιλάει στην GovNews για τις συνέπειες της ανόδου της ακροδεξιάς σε χώρες της Ε.Ε. και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βιώνουν απανωτές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι δυστυχώς αναμενόμενο η εποχή των κρίσεων να χαρακτηρίζεται από πόλωση, απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στις elites και αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. Το είδαμε άλλωστε χαρακτηριστικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Αυτό το πλαίσιο εκμεταλλεύονται εθνικιστικές και ακροδεξιές λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις, με στόχο να κερδίσουν εκλογική επιρροή.

Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. ακροδεξιοί και εθνικιστικοί σχηματισμοί έχουν κερδίσει έδαφος και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ρυθμιστές των εξελίξεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο εθνικισμός είναι δυναμική που επηρεάζει καταλυτικά και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Το επιβεβαιώνει και το πρόσφατο αποτέλεσμα στις διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που οδήγησαν στην επικράτηση του εθνικιστικού VMRO.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί σημαντική πρόκληση τόσο για την περιφερειακή σταθερότητα, όσο και για την ενταξιακή προοπτική της χώρας. Οι εθνικιστικές ηγεσίες έχουν εκφράσει μια απορριπτική στάση προς την Συμφωνία των Πρεσπών και των προβλέψεων της, αλλά και γενικότερα στην ονομασία της χώρας, καθώς χρησιμοποιούν το Μακεδονία. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν σε καταγγελία της Συμφωνίας, καθώς αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε περιχαράκωση της Βόρειας Μακεδονίας και στην μερική απομάκρυνσή της από την ευρωπαϊκή προοπτική. Επιπρόσθετα, η προοπτική της χρήσης του ονόματος Μακεδονία, που θα συνιστά καταστρατήγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα φέρει σίγουρα διπλωματικές εντάσεις με την Ελλάδα. Τέλος, η ευαλωτότητα της Βόρειας Μακεδονίας σε ξένη επιρροή θα ενισχυθεί, ιδιαίτερα έναντι της Ρωσίας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας