Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ μεταστροφή της ισραηλινής κοινής γνώμης για τον πόλεμο στη Γάζα

Η μεταστροφή της ισραηλινής κοινής γνώμης για τον πόλεμο στη Γάζα

Δεν είναι και λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δε θέλει ούτε την απελευθέρωση των ομήρων ούτε τον τερματισμό του πολέμου

Η μεταστροφή της ισραηλινής κοινής γνώμης για τον πόλεμο στη Γάζα

Πριν από μερικές ημέρες η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε την αποδοχή της πρότασης για κατάπαυση του πυρός που προσέφεραν Κατάρ και Αιγύπτιοι μεσολαβητές. Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε σε διαδηλώσεις με επικεφαλής τους συγγενείς των ομήρων τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και σε άλλες περιοχές του Ισραήλ οι οποίες καλούσαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί και εκείνη τη συμφωνία.

Αντί αυτού λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησαν οι αναφορές για την πολυαναμενόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα. Τα δύο γεγονότα περιγράφουν ακριβώς την κατάσταση που βρίσκεται το Ισραήλ.

Από τη μία εντείνονται οι φωνές που λένε ότι για την επιστροφή των ομήρων πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος -κάτι το οποίο δεν είχε ειπωθεί μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες- και από την άλλη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται απρόθυμος να αποδεχθεί οποιοδήποτε τέλος στον πόλεμο ισχυριζόμενος ότι ο μοναδικός τρόπος να φέρει πίσω τους όμηρους είναι μέσω στρατιωτικής πίεσης στη Ράφα και αλλού.

Η μεταστροφή της κοινής γνώμης απεικονίζεται και στις δημοσκοπήσεις. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που προβλήθηκε στη δημόσια τηλεόραση μια εβδομάδα πριν την εισβολή στη Ράφα το 47% ερωτηθέντων υποστήριξε το τέλος του πολέμου στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, ενώ μόνο το 32% ήταν εναντίον του τερματισμού των εχθροπραξιών.

Ακόμη και όταν το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου απέρριψε ομόφωνα την προσφορά της Χαμάς ως απάτη, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το 41% των ερωτηθέντων ήθελε το Ισραήλ να την αποδεχθεί, ενώ το 44% ήταν εναντίον της.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί πολύ δύσκολα εκφράζεις δημόσια την άποψη για τερματισμό του πολέμου στη χώρα. Πολύ λίγοι πολιτικοί είχαν κάνει έκκληση για την παύση των εχθροπραξιών και επιπλέον δεν ακουγόταν τέτοια άποψη στα μέσα ενημέρωσης. Βέβαια, κατά το πρώτο διάστημα του πολέμου η κοινή γνώμη υποστήριζε έντονα τη συντριβή της Χαμάς και πίστευε ότι η επιστροφή των ομήρων θα γινόταν μόνο μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην αλλαγή

Οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να παραδοθεί παρά την πολυπληθή στρατιωτική δύναμη που έχει διαθέσει το Ισραήλ στη Γάζα και τους χιλιάδες νεκρούς Παλαιστινίους και τη μαζική καταστροφή του αστικού χώρου. Ήδη η Χαμάς έχει ανακτήσει τον πολιτικό πόλεμο σε περιοχές που είχε αποσυρθεί. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ισραηλινοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο στόχος για το «σπάσιμο» της Χαμάς γίνεται όλο και πιο ανέφικτος.

Πέρα όμως από το παραπάνω, το θέμα των ομήρων έχει γίνει ακόμα πιο σημαντικό. Μετά από σχεδόν 220 ημέρες πολέμου, ο ισραηλινός στρατός κατάφερε να απελευθερώσει ζωντανούς μόνο 3 από τους 240 ομήρους που απήγαγε η Χαμάς.

Το ιδεολογικό αφήγημα ότι «μόνο η στρατιωτική πίεση θα απελευθερώσει τους ομήρους» που επαναλαμβάνεται από τους πολιτικούς, τους στρατηγούς αλλά και τα ΜΜΕ φαίνεται ότι καταρρέει.

Αποφασιστικό ρόλο στη μεταστροφή της κοινής γνώμης έχουν διαδραματίσει οι συγγενείς των πολλών ομήρων οι οποίοι το πρώτο διάστημα του πολέμου εξέφρασαν τη λύπη και τον θρήνο τους στις διαδηλώσεις, ενώ τώρα η λύπη έχει μετατραπεί σε οργή και σε μια σαφή προτίμηση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έναντι των ατελείωτων και φαινομενικά μάταιων προσπαθειών για την ήττα της Χαμάς.

Οι οικογένειες αυτές αγωνίζονταν για την απελευθέρωση των αγαπημένων προσώπων τους λέγοντας το προφανές ότι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν οι όμηροι είναι μέσω μιας συμφωνίας με τη Χαμάς, η οποία θα περιλαμβάνει το τέλος του πολέμου.

Οι διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τους συγγενείς έχουν γίνει μια ανοιχτή πρόκληση στην άρνηση της κυβέρνησης του Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο. Η ριζοσπαστική αριστερά, η οποία στην αρχή του πολέμου δίσταζε να πάει στους δρόμους λόγω δικαιολογημένου φόβου αντιποίνων από την αστυνομία, έχει ενταχθεί στις διαδηλώσεις των οικογενειών.

Πλέον οι διαδηλώσεις έχουν έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα και τα μηνύματα για τη λήξη του πολέμου πολλαπλασιάζονται μέσα από τη φωνή των δεκάδων χιλιάδων συμμετεχόντων.

Δεν είναι και λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δε θέλει ούτε την απελευθέρωση των ομήρων ούτε τον τερματισμό του πολέμου, γιατί το τέλος του θα σήμαινε και το τέλος της κυβέρνησης του.

Ο πραγματικός στόχος του πρωθυπουργού με την εισβολή στη Ράφα είναι η αλλαγή της επιθυμίας της κοινής γνώμης. Γιατί όταν «μιλούν» τα όπλα, οι διαμαρτυρίες είναι σιωπηλές, μπορεί και να σκέφτεται ο Νετανιάχου, ειδικά σε μια κοινωνία όπως του Ισραήλ. Μόνο που οι αντιδράσεις στα πολεμοχαρή σχέδια του δεν είναι από τους Παλαιστίνιους αλλά και από τους συμπολίτες του.

Άραγε το προσδοκώμενο τέλος του πολέμου θα οδηγήσει και στη λήξη της θητείας του Νετανιάχου;

Δημοσιεύτηκε στο 21ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας