Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΙράν: Πρώτο πόρισμα για τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ραϊσί...

Ιράν: Πρώτο πόρισμα για τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ραϊσί – Δεν βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες

Το Γενικό Επιτελείο των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τη συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, στην οποία αναφέρεται ότι δεν βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες στα συντρίμμια. «Το ελικόπτερο έπιασε φωτιά μετά τη συντριβή του στο βουνό».

Η έκθεση επανέλαβε επίσης ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci εντόπισε τα συντρίμμια.

Ακόμη, από την έκθεση προκύπτει ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με το πλήρωμα δύο άλλων ελικοπτέρων 90 δευτερόλεπτα πριν από το ατύχημα. «Το ελικόπτερο του Ραϊσί συνέχισε να πετά κατά μήκος της προσχεδιασμένης διαδρομής και δεν παρέκκλινε από την καθορισμένη πορεία πτήσης».

Στις 19/5, το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσι και τον υπουργό του Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συνετρίβη. Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο της συντριβής. Ύστερα, τον θάνατο του Ραϊσί επιβεβαίωσε αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχσέν Μανσούρι.

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσι ήταν ο δεύτερος τη τάξει της ιρανικής πολιτικής εξουσίας και εκλεκτός του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλι Χαμενεϊ, τον οποίο αναμενόταν και να διαδεχτεί.

Το κενό ανοίγει το δρόμο της διαδοχής για το γιο του Χαμενέι, Μοζτάμπα. Ο σκληροπυρηνικός κληρικός που κατάφερε να γίνει πρόεδρος, ο Ραϊσι ενεπλάκη στην πολιτική μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και ανέβηκε σταδιακά τα σκαλιά της ιεραρχίας, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας της χώρας και μέλος της συνέλευσης των σοφών που επιλέγουν τον Ανώτατο Ηγέτη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας