Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΈκτακτη συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Έκτακτη συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα Τρίτη σε συνέχεια της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης σε καταυλισμό εκτοπισμένων στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, δήλωσαν διπλωμάτες στο AFP. Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από την Αλγερία, η οποία είναι επί του παρόντος μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, δήλωσαν ακόμη οι διπλωμάτες.

Εφιαλτική ήταν χθες η νύχτα στη Ράφα. καθώς ύστερα από ισραηλινό βομβαρδισμό, στις φλόγες τυλίχθηκε καταυλισμός των Ηνωμένων Εθνών, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι. Για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, έκαναν λόγο οι Παλαιστίνιοι. Την ισραηλινή επιδρομή ακολούθησε χάος και πανικός. Διασώστες αναζητούσαν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Ενώ έντρομοι κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους.

Για τρομακτική σφαγή μιλάει η Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για χτύπημα ακριβείας σε συγκρότημα στη Ράφα, στο οποίο επιχειρούσαν τρομοκράτες της Χαμάς. Οπως αναφέρει, σκοτώθηκαν δύο στελέχη της ενώ διεξάγει έρευνες για τις απώλειες αμάχων.

To χτύπημα στη Ράφα σημειώνεται λίγες ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από τον Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στην πόλη αυτή της νότιας Γάζας. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε με τον Ζοζέπ Μπορέλ να ζητεί την εφαρμογή της απόφασης.

Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή με το Κατάρ να προειδοποιεί θα έχει αντίκτυπο στις συνομιλίες για εκεχειρία. Είχε προηγηθεί μπαράζ ρουκετών της Χαμάς από τη Ράφα στο Τελ Αβίβ, για πρώτη φορά μετά τα τέλη Ιανουαρίου. Στην τελευταία του συνεδρίαση το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ πάντως αποφάσισε να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Η κυβέρνηση του Καναδά εξέφρασε τη φρίκη της χθες Δευτέρα για τον βομβαρδισμό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους, ζητώντας να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Μας προκάλεσαν φρίκη τα πλήγματα τα οποία σκότωσαν παλαιστινίους αμάχους στη Ράφα. Το ότι σκοτώθηκαν αθώοι άμαχοι είναι εντελώς απαράδεκτο. (…) Γι’ αυτό χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, η Μέλανι Ζολί, ενώπιον του καναδικού κοινοβουλίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας