Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓιουνκέρ: «Είναι πιθανή η επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν χωρίς τη στήριξη...

Γιουνκέρ: «Είναι πιθανή η επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν χωρίς τη στήριξη της ακροδεξιάς»

«Η πλειοψηφία του ΕΚ δεν πρέπει να επεκταθεί στα κόμματα της ακροδεξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως πρόεδρος της ΕΕ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το περιθώριο των 40 εδρών του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα είναι αρκετό για να εγγυηθεί την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν» ως προέδρου της Κομισιόν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική καθημερινή εφημερίδα “La Stampa”, ο Γιουνκέρ ανέφερε ότι η Φον ντερ Λάιεν «δεν χρειάζεται να πάει και να ζητήσει την υποστήριξη των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους “Αδελφούς της Ιταλίας” της Τζόρτζια Μελόνι στο Συμβούλιο».

«Η πλειοψηφία δεν πρέπει να επεκταθεί στα κόμματα της ακροδεξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Φον ντερ Λάιεν -υποψήφια επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)- μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρηση των ψήφων της Κυριακής, κατάλαβε ότι η επανεκλογή της ως προέδρου της Κομισιόν δεν είναι ανέφικτη.

Για να διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία χρειάζεται 361 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και ο συνασπισμός των κεντρώων ομάδων που την εξέλεξαν την τελευταία φορά -το “δικό της” ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές & Δημοκρατικοί (S&D) και η φιλελεύθερη ανανέωση- κέρδισαν σχεδόν 400 έδρες.

Εάν δεν μπορεί να πάρει αρκετές ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες για να βγει, αντιμετωπίζει μια επιλογή: να ζητήσει υποστήριξη από τους Πράσινους, οι οποίοι θέλουν εγγυήσεις για το κλίμα το ΕΛΚ και να είναι με το κόμμα της ακροδεξιάς της Πρωθυπουργού Μελόνι στην Ιταλία, διακινδυνεύοντας να χάσει όμως τον συνασπισμό της αλλιώς να συνεργαστεί και με τους δύο και να ελπίζει ότι θα την προτιμήσουν τα δύο κόμματα παρά κάποιο άλλο πρόσωπο ως εναλλακτική λύση.

«Με καθησυχάζει το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κεντρώες δυνάμεις αλλά παραμένω ανήσυχος και στεναχωρημένος για την άνοδο της ακροδεξιάς» δήλωσε ο Γιουνκέρ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής από το 2014 έως το 2019.

Ακόμη ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα παγιωμένο φαινόμενο το οποίο όμως αποτελεί κίνδυνο για Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπονομεύει το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να χαρακτηρίζει τη δράση της ΕΕ».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας