Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑγιά Σοφιά: Ξεκινά διεθνής «εκστρατεία» για να σωθεί το μνημείο από τον...

Αγιά Σοφιά: Ξεκινά διεθνής «εκστρατεία» για να σωθεί το μνημείο από τον Ερντογάν

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε Τζαμί τον Ναό της Αγίας Σοφίας, που από το 1934 ο ιδρυτής του νέου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ είχε μετατρέψει σε Μουσείο, εναρμονίζεται με την αλαζονική και αναθεωρητική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, τόσο εντός, όσο και εκτός Τουρκίας.

Ο νέος Σουλτάνος, θέλοντας να «αποκαθηλώσει» από την συνείδηση των Τούρκων ακόμη και τον «πατέρα του Τουρκικού Έθνους», Κεμάλ Ατατούρκ, με εμφανή πρόθεση να πάρει αυτός την θέση του ως «εθνοπατέρας», αποφάσισε να ικανοποιήσει τους φανατικούς και εθνικιστές, μετατρέποντας το παγκοσμίου εμβέλειας μνημείο σε Τζαμί.

Υπενθυμίζεται, ότι με δική του παρέμβαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, αποφάσισε τον Ιούλιο του 2020 να ακυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ που προέβλεπε την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσείο. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Ναός μπορεί και πάλι να μετατραπεί σε τζαμί.

Οι εικόνες της καταστροφής του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με πολίτες να αφαιρούν ολόκληρα κομμάτια μαρμάρου και να καταστρέφουν τις χιλιόχρονες πόρτες της Εκκλησίας, προκάλεσαν θλίψη και αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο.

Οι αντιδράσεις από ομογενείς, από Ορθόδοξους Χριστιανούς όλων των εθνικοτήτων, από Καθολικούς, από πολιτιστικές οργανώσεις και δημοκρατικές κυβερνήσεις ήταν συγκινητικές, αλλά η απόφαση του Σουλτάνου δεν άλλαξε.

Τα δύο και πλέον χρόνια που πέρασαν οδήγησαν όσους αντιδρούν στην καταστροφή του Μνημείου στο να «συσπειρωθούν» και να οργανωθούν ώστε συντονισμένα να προβούν σε σημαντικές κινήσεις προκειμένου να σώσουν την Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, η όλη προσπάθεια που συντονίζεται από τους ομογενείς μας στις ΗΠΑ, σε άμεση συνεργασία με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, θα αρχίσει να σύντομα να λαμβάνει «σάρκα και οστά».

«Πολύ σύντομα, διεθνείς προσωπικότητες, σε συνεργασία με το ελληνοαμερικανικό λόμπι, αλλά και συλλόγους στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο, που διαθέτουν ισχυρές βάσεις και γνωριμίες, θα αρχίσουν να πιέζουν το καθεστώς Ερντογάν, διεθνοποιώντας την καθημερινή καταστροφή που υφίσταται η Αγιά Σοφιά», τόνισε στο GOV NEWS διπλωματική πηγή.

Μάλιστα, όπως ακούγεται έντονα, δεν ήταν τυχαία και η αναφορά στο ζήτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability» που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς.

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε ένα πολυπληθές διεθνές ακροατήριο και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, αναφέρθηκε στην καθημερινή βεβήλωση και καταστροφή που υφίσταται το Μνημείο.

«Όσα έγιναν εκεί, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μια θλιβερή και προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που προσπαθούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για όλους, να υπάρχουν εκείνοι που, αντιθέτως, προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε διαχωρισμούς του παρελθόντος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προκαλώντας θετικά σχόλια από το σύνολο των παρευρισκόμενων.

Στην όλη προσπάθεια μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» και σύντομα, ίσως και τον επόμενο μήνα, θα αρχίσει μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για να σωθεί το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.