Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜακφάλ: Γιατρός, παραολυμπιονίκης και πλέον παραστροναύτης

Μακφάλ: Γιατρός, παραολυμπιονίκης και πλέον παραστροναύτης

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕΔΥ) «άνοιξε» χθες (23/11) νέους «δρόμους» για τα άτομα με αναπηρίες.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι δημοσιοποίησε τις επιλογές της -από 23.000 υποψηφιότητες- για τη νέα τάξη αστροναυτών του 2022. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο με αναπηρία, ο Τζον Μακφάλ.

Ο νέος παραστροναύτης είναι Βρετανός, πατέρας τριών παιδιών, γιατρός στο επάγγελμα και παραολυμπιονίκης.

Έχει γεννηθεί το 1941 στο Σάρει της νότιας Αγγλίας και έχει κάνει σπουδές σχετικές με τον αθλητισμό. Πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Σουόνσι το 2004 και το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας στο Κάρντιφ, το 2005.

Το 2014, έλαβε πτυχίο Ιατρικής και Χειρουργικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών από το 2016 και ειδικεύεται στην αντιμετώπιση τραυμάτων και ορθοπαιδικών παθήσεων. Σε ηλικία 19 ετών έχασε το πόδι του σε ατύχημα με μοτοσικλέτα.

Ο Μακφάλ, όπως γνωστοποίησε η ΕΔΥ, θα συμμετάσχει σε μια μελέτη σκοπιμότητας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του. Θα συνεργαστεί με τους μηχανικούς της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για να διαπιστωθεί τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στον εξοπλισμό, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες σε μελλοντικές αποστολές. Ο Βρετανός, εξέφρασε την ελπίδα η δική του ένταξη σε αυτή την ομάδα εκπαίδευσης αστροναυτών να είναι η αρχή για ν’ αποδειχθεί ότι το «διάστημα είναι για όλους».

Η ΕΔΥ είχε προκηρύξει πέρσι διαγωνισμό ζητώντας άτομα που έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τα συνήθη, αυστηρά ψυχολογικά και γνωστικά τεστ αλλά δεν μπορούν να γίνουν αστροναύτες λόγω των περιορισμών που υπάρχουν από τον υφιστάμενο υλικό εξοπλισμό. Αίτηση υπέβαλλαν 257 άτομα με αναπηρία.

Να σημειώσουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία μετέχουν 22 χώρες, οι οποίες -έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις- επικύρωσαν τον προϋπολογισμό της. Είναι 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ, για την επόμενη τριετία, ποσό αυξημένο κατά 17% σε σύγκριση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό του 2019.

Παραμένει, πάντως, μικρότερο από τα 18,5 δισ. ευρώ που είχε ζητήσει ο γενικός διευθυντής της ΕΔΥ, Γιόζεφ Ασμπάχερ. «Δεδομένου του πληθωρισμού, είμαι εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα» δήλωσε.

Προσθέτοντας ότι το ποσό που εγκρίθηκε ήταν «αναγκαίο, για να μην χάσουμε το τρένο» απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Πιο βαθιά το «χέρι στην τσέπη» θα βάλουν Γερμανία (3,5 δισ. ευρώ), Γαλλία (3,25) και Ιταλία (3,1 δισ).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας