Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚίνα: Οργή κατά του προέδρου Σι και διαδηλώσεις για τα νέα lockdown

Κίνα: Οργή κατά του προέδρου Σι και διαδηλώσεις για τα νέα lockdown

Οι πολίτες ξεσπούν κατά της δρακόντειας πολιτικής zero Covid – που εφαρμόζει η χώρα, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Σιντζιάνγκ, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εννέα την Πέμπτη, φαίνεται να τροφοδότησε την οργή, καθώς εμφανίστηκε βίντεο που φαίνεται να δείχνει ότι τα δρακόντεια μέτρα κατά του κορωνοϊού καθυστερούσαν τους πυροσβέστες να φτάσουν στα θύματα.

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε πόλεις και πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα το Σάββατο και νωρίς το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με βίντεο που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους στο κέντρο της Σαγκάης το Σάββατο να ανάβουν κεριά για να θρηνήσουν τους νεκρούς της πυρκαγιάς στο Σιντζιάνγκ.

Το πλήθος αργότερα κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού – σε μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας – και φώναζε: «Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία».

Σε πολλά βίντεο, ο κόσμος ακούστηκε να φωνάζει συνθήματα κατά του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και το Κομμουνιστικού Κόμματος ζητώντας να «παραιτηθούν». Το πλήθος φώναζε επίσης «δεν θέλω τεστ Κόβιντ, θέλω ελευθερία!» και «δεν θέλω δικτατορία, θέλω δημοκρατία».

Άλλα βίντεο δείχνουν πολίτες να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Κίνα ενώ κρατούν πανό που διαμαρτύρονται για τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα του Πεκίνου για την πανδημία.

Διαμαρτυρίες και στο Πεκίνο
Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης και στο Πεκίνο. Ένας φοιτητής δήλωσε στο CNN ότι όταν έφτασε στον τόπο των διαδηλώσεων, υπήρχαν περίπου 100 φοιτητές και οι φρουροί ασφαλείας χρησιμοποιούσαν μπουφάν για να καλύψουν ένα σύνθημα διαμαρτυρίας που ήταν ζωγραφισμένο στον τοίχο.
«Πείτε όχι στο κλείδωμα, ναι στην ελευθερία. Όχι στο τεστ Κόβιντ, ναι στο φαγητό», έγραφε το μήνυμα γραμμένο με κόκκινη μπογιά, απηχώντας το σύνθημα μιας διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα σε μια αερογέφυρα του Πεκίνου τον Οκτώβριο, λίγες ημέρες πριν από συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά την οποία ο Σι εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην εξουσία.

«Ανοίξτε τα μάτια σας και κοιτάξτε τον κόσμο, το zero – Covid είναι ένα ψέμα», έγραφε το σύνθημα της διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Ο φοιτητής είπε ότι οι φρουροί ασφαλείας κάλυψαν αργότερα το σύνθημα με μαύρη μπογιά.

Στην ανατολική επαρχία Jiangsu, δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην πολυκατοικία. Βίντεο δείχνουν τους φοιτητές να κρατούν φύλλα λευκού χαρτιού και φακούς κινητών τηλεφώνων.

Σε ένα βίντεο ακούγεται ένας αξιωματούχος του πανεπιστημίου να προειδοποιεί τους φοιτητές: «Θα πληρώσετε γι’ αυτό που κάνατε σήμερα».
«Κι εσείς, και το ίδιο θα κάνει και η χώρα», του απάντησε ένας φοιτητής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας