Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήTo μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

To μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την οικουμενικότητα και το αδιαίρετο όλων των δικαιωμάτων, «καθώς υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους» επαναβεβαιώνει σε μήνυμά του, για τη σημερινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αναδεικνύοντας τη σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, επισημαίνει πως αποτελούν το θεμέλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον ακρογωνιαίο λίθο ειρηνικών, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιων, ισότιμων και ευημερουσών κοινωνιών». Προσθέτει ακόμα πως «είναι μια δύναμη ενότητας και μια κραυγή συσπείρωσης» και «αντικατοπτρίζουν το πιο θεμελιώδες πράγμα που μοιραζόμαστε – την κοινή μας ανθρωπότητα».

Επίσης, θεωρεί αναγκαίο η 75η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το επόμενο έτος, να αποτελέσει ευκαιρία για δράση. Μάλιστα, προτρέπει τα κράτη-μέλη, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των προσπαθειών για την αντιστροφή των σημερινών επιζήμιων τάσεων.

Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρατηρεί πως ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς και αλληλένδετες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η πείνα και η φτώχεια αυξάνονται, μια προσβολή στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο χώρος της κοινωνίας των πολιτών συρρικνώνεται. H ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων βρίσκονται σε επικίνδυνη μείωση σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς εξανεμίζεται, ιδίως μεταξύ των νέων ανθρώπων. Η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις οργιάζουν» αναφέρει ειδικότερα.

Παράλληλα, διαπιστώνει ότι νέες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναδύονται από την τριπλή πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης. Προσέθεσε πως μόλις τώρα «αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την απειλή που συνιστούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένες νέες τεχνολογίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει πως «αυτοί οι δύσκολοι καιροί απαιτούν την αναθέρμανση της δέσμευσής μας για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα – αστικά, πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά».

Τέλος, επαναλαμβάνει την έκκλησή του για δράση που απηύθυνε το 2020, η οποία «τοποθετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Αυτό το όραμα, διαμηνύει ο Αντόνιο Γκουτέρες, αντικατοπτρίζεται στην έκθεσή του για την Κοινή Ατζέντα, η οποία ζητεί ένα ανανεωμένο κοινωνικό συμβόλαιο, θεμελιωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας