Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒερολίνο: Οι πολιτικές αντιδράσεις στην υπόθεση Καϊλή – «Πλήγμα αξιοπιστίας» της Ευρωβουλής

Βερολίνο: Οι πολιτικές αντιδράσεις στην υπόθεση Καϊλή – «Πλήγμα αξιοπιστίας» της Ευρωβουλής

«Aπολύτως αυτονόητο ότι η Καϊλή θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως από το βουλευτικό της αξίωμα», δήλωσε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών.

Η αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου θα εξαρτηθεί από τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης Καϊλή, τονίζει σε δηλώσεις της στο γερμανικό τύπο η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια γεγονότα δεν θα επαναληφθούν», είπε η Μπάρλεϊ. Τμήματα της ομιλίας της κ. Καϊλή «θύμισαν έντονα τις δηλώσεις που έγιναν στην Ομοσπονδιακή Βουλή στην υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν», είπε «θυμωμένη» η Μπάρλεϊ, παραπέμποντας στην εμπλοκή δεξιών στελεχών του CDU/ CSU σε ύποπτες συναλλαγές με την αυταρχική κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. «Δυστυχώς, συμβαίνουν ξανά και ξανά -πάρα πολύ συχνά», ωστόσο «δεν θα πρέπει να υπάρχει γενική καχυποψία για το σύνολο των πολιτικών».

Η «ασυνήθιστη θέση» που υποστήριξε για το Κατάρ η διαγραφείσα στο μεταξύ, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εξέθεσε και την ομάδα στην οποία ανήκε. «Δεν είναι η θέση που υποστηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα» δήλωσε σε γερμανικές εφημερίδες ο ευρωβουλευτής του SPD, Γιένς Γκάιερ.

«Εάν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί -και υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι είναι- πρέπει η Καϊλή όχι μόνο να αποσυρθεί από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά να παραιτηθεί και από το βουλευτικό της αξίωμα», τόνισε ο Άντον Χοφράιτερ, επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Μπούντεσταγκ. Για τον «πράσινο» πολιτικό, θα πρέπει και το Ευρωκοινοβούλιο να εξετάσει το κενό στις ευρωπαϊκές διατάξεις για το λόμπινγκ κρατών εκτός ΕΕ και να συμπεριληφθεί στις υποχρεώσεις διαφάνειας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Μπούντεσταγκ για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Γκούντερ Κριχμπάουμ κάλεσε την σοσιαλιστική Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να διαλευκάνει τα θέματα, στα οποία ενεπλάκη η Εύα Καϊλή και τις αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τις οποίες επηρέασε». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός θεωρεί «απολύτως αυτονόητο ότι η Καϊλή θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως από το βουλευτικό της αξίωμα».

Κερδισμένοι αυτής της υπόθεσης είναι άνθρωποι όπως ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος θεωρεί περιττό το μηχανισμό των Βρυξελλών, σχολίασε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου υπερασπίζεται με μεγάλο πάθος το Κράτος Δικαίου σε όλη την Ευρώπη και μόλις πρόσφατα πιστοποίησε ότι η Ουγγαρία δεν είναι πλέον Δημοκρατία με την πραγματική έννοια του όρου. Και τώρα αποκαλύφθηκε η υπόθεση του Κατάρ. Μολονότι στο σκάνδαλο εμπλέκεται μέχρι στιγμής μικρός αριθμός ατόμων, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολλή δουλειά μπροστά του για να διαλευκάνει την υπόθεση».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας