Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήO Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου διεθνή βοήθεια για την άρση ναρκών στην...

O Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου διεθνή βοήθεια για την άρση ναρκών στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του στην άρση ναρκών και στην εξουδετέρωση άλλων εκρηκτικών μηχανισμών και υπολειμματικού πολεμικού υλικού, που έχουν «κατακλύσει», όπως είπε, επιφάνεια ίση με ολόκληρη την επικράτεια της Καμπότζης ή της Ουρουγουάης.

Διαβάστε επίσης: Αυξάνονται οι δηλητηριάσεις στην Ουκρανία από μονοξείδιο του άνθρακα

«Ως σήμερα, 174.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ουκρανικού εδάφους έχουν κατακλυστεί από νάρκες και άλλους μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί», είπε ο κ. Ζελένσκι στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Δεν υπάρχει αληθινή ειρήνη όταν κάθε παιδί κινδυνεύει να σκοτωθεί εξαιτίας ρωσικής κρυμμένης νάρκης κατά προσωπικού», επέμεινε, ζητώντας από τη Νέα Ζηλανδία, ο στρατός της οποίας έχει εκτενή εμπειρία στο ζήτημα, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην άρση ναρκοπεδίων, την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου, που οδεύει να κλείσει δέκα μήνες.

Κατά τον κ. Ζελένσκι, η Μαύρη Θάλασσα και η Αζοφική Θάλασσα έχουν επίσης κατακλυστεί από θαλάσσιες νάρκες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες χιλιάδες όντα». Κατηγόρησε τη Μόσχα για «οικοκτονία», νεολογισμό με τον οποίο περιέγραψε την καταστροφή του περιβάλλοντος εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Ακούω τις εκκλήσεις σας για περισσότερη υποστήριξη, ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου, ειδικά στο περιβάλλον», αποκρίθηκε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, προσθέτοντας «είμαστε μαζί σας στην αναζήτηση της ειρήνης, θα είμαστε επίσης μαζί σας στην ανοικοδόμηση».

Η Νέα Ζηλανδία έστειλε κάπου εκατό στρατιωτικούς της στην Ευρώπη για να εκπαιδεύσουν ουκρανούς στρατιωτικούς. Σήμερα υποσχέθηκε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια δύο εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να περάσουν τον χειμώνα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας