ΕΕ: Εξάχρονη παράταση της συνεργασίας με SEC και PCAOB

Θα συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα του ελέγχου με την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το Συμβούλιο Λογιστικής Εποπτείας των Εταιρειών Δημοσίου Ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δύο νέες αποφάσεις για τη χορήγηση στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ισοδυναμίας και επάρκειας στον τομέα του υποχρεωτικού ελέγχου για έξι ακόμη έτη.

Οι αποφάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την καλή συνεργασία στον τομέα του ελέγχου μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και του Συμβουλίου Λογιστικής Εποπτείας των Εταιρειών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (PCAOB) με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, οι αποφάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τον στόχο της επίτευξης πλήρους αμοιβαίας εμπιστοσύνης στον τομέα αυτό. Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν στους εποπτικούς φορείς ελέγχου της ΕΕ να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ όσον αφορά την εποπτεία του ελεγκτικού έργου, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τους ελέγχους.

Η εν λόγω οδηγία θεσπίζει τους κανόνες για τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία στην ΕΕ και περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη διεθνή συνεργασία στον τομέα του ελέγχου, ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εποπτεία του ελεγκτικού έργου.

Η καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων εποπτείας του ελεγκτικού έργου συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου, η οποία είναι σημαντική για τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών και την προστασία των επενδυτών.

Η ενισχυμένη εποπτεία του ελεγκτικού έργου μέσω αυξημένης διμερούς διατλαντικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και για ελεγκτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συμβάλλει στη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΕΕ όσον αφορά τις καλά ρυθμιζόμενες και εποπτευόμενες αγορές.

Οι αποφάσεις αυτές παρατείνουν την ισχύουσα συμφωνία, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 31 Ιουλίου 2022, για άλλα έξι έτη, έως τις 31 Ιουλίου 2028.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More