Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΡωσία: Καταζητούμενος ο εκτελεστικός διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat

Ρωσία: Καταζητούμενος ο εκτελεστικός διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat

Ο δημοσιογράφος Χρίστο Γκρόζεφ, προστέθηκε στον κατάλογο των καταζητούμενων στη Ρωσία, με βάση δεδομένα διαθέσιμα χθες Δευτέρα στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Καταζητείται για παραβίαση άρθρου του ρωσικού ποινικού κώδικα», αναφέρεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Χρίστο Γκρόζεφ, ο οποίος είναι Βούλγαρος, γεννημένος την 20ή Μαΐου 1969, είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του ιστότοπου Bellingcat τον οποίο δημιούργησε τον Ιούλιο του 2014 ο βρετανός μπλόγκερ Έλιοτ Χίγκινς, με έδρα την Ολλανδία, ειδικεύεται στη δημοσιογραφία με βάση την ανάλυση δεδομένων διαθέσιμων σε όλους στο διαδίκτυο, το λεγόμενο OSINT («Open source intelligence»).

Έχει κάνει έρευνα για τη συντριβή της πτήσης MH17, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους στην ανατολική Ουκρανία το 2014, καθώς και για τη φερόμενη ανάμιξη των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας στις δηλητηριάσεις του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Το 2022, η ομάδα του Bellingcat επικεντρώθηκε στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία, που πρόσφατα χαρακτήρισε «απειλή» τον Bellingcat, θεωρεί «ανεπιθύμητο» τον δημοσιογραφικό οργανισμό αυτόν στην επικράτειά της.

Τον Σεπτέμβριο ο κ. Γκρόζεφ, επικεφαλής των ερευνών για τη Ρωσία στον ιστότοπο, δήλωνε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Bellingcat είναι «ο χειρότερος εφιάλτης του Κρεμλίνου».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας