Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕρντογάν: Υπαινίχθηκε συμφωνία με Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Υπαινίχθηκε συμφωνία με Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή, σε συνάντησή του με τη νεολαία στην πόλη Μπίλετζικ, ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να δεχτεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, χωρίς τη γειτονική της Σουηδία.

«Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε να δώσουμε μια διαφορετική απάντηση όσον αφορά τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν της δώσουμε διαφορετική απάντηση», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους νέους είπε:

«Ακούσατε, ακούσατε, τι λέει; Η Αγία Σοφία θα ανοίξει. Και άνοιξε η Αγία Σοφία; Έτυχε σε εμάς, Δόξα στον Θεό. Είθε ο Δάσκαλός μας (Φαζίλ Κισακιουρέκ – ποιητής και συγγραφέας) να αναπαυτεί στον παράδεισο. Αυτός το είδε και εμείς το μοιραστήκαμε μαζί του».

Οι συμμαχίες της Ελλάδας, ο Εμανουέλ Μακρόν

«Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός της Γαλλίας, πιστέψτε με, δεν έχει τα προαπαιτούμενα να είναι επικεφαλής αυτού του κράτους. Κοιτάξτε, εκμεταλλεύονται αφρικανικές χώρες αυτή τη στιγμή. Το Μάλι βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με τη Γαλλία αυτή τη στιγμή. Στη Μπουρκίνα Φάσο έδωσαν χρόνο. “Σας επιτρέπεται ένας μήνας. Δεν θέλουμε να δούμε Γάλλους στρατιώτες εδώ”, είπε ο Μακρόν.

Θέλουμε η διεθνής πολιτική να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Όπου δεν υπάρχει ειλικρίνεια, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ηγέτες σαν αυτόν στον κόσμο. Αυτή είναι η Ελλάδα αντίστοιχα, στο θέμα της Μεσογείου. Δυστυχώς, αγνοούν την Τουρκία και συνάπτουν διαφορετικές σχέσεις μαζί της. Ένα άτομο θα ωριμάσει, θα διαμορφωθεί και ούτω καθεξής. Αυτή τη στιγμή (ο Μακρόν) έχει χάσει την αξιοπιστία του στο κοινοβούλιο. Παρέμεινε μόνο στην προεδρία. Η Γαλλία χάνει συνεχώς την αξιοπιστία της κυρίως στη διεθνή κοινότητα».

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Οι σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν βασίζονται στην ειλικρίνεια. Από το Ταταρστάν μέχρι το Νταγκεστάν και όλες αυτές τις περιοχές, τα αιτήματά μας έχουν ανταπόκριση. Επί του παρόντος, υπάρχουν εξελίξεις στη βόρεια Συρία. Φυσικά, αν και δεν μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, λέμε, “Ας κάνουμε μερικές συναντήσεις τριών τώρα”. Ποιοι είναι αυτοί; Ας μαζευτούμε ως τρίο Ρωσία, Τουρκία, Συρία. Μπορούμε ακόμη να συμπεριλάβουμε και το Ιράν σε αυτό».

Αιχμές κατά των ΗΠΑ για τα F-35


«Δεν κράτησαν τον λόγο τους, αν δεν το κάνουν, θα υπάρχει τίμημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας