Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΈκκληση Γερμανίας σε ΗΠΑ για συνεργασία στο πεδίο των πράσινων τεχνολογιών

Έκκληση Γερμανίας σε ΗΠΑ για συνεργασία στο πεδίο των πράσινων τεχνολογιών

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, απηύθυνε έκκληση για συνεργασία στις πράσινες επενδύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, ενόψει συναντήσεων που θα έχει αύριο Τρίτη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Τζάνετ Γέλεν και άλλους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

«Μπορούμε να οικοδομήσουμε πράσινη γέφυρα στον Ατλαντικό», «να οικοδομήσουμε κοινές πράσινες αγορές», επιχειρηματολόγησε ο κ. Χάμπεκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή από τις υπηρεσίες του, ενόψει των συναντήσεών του στις ΗΠΑ, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχει επίσης ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λεμέρ.

Προχθές Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε επικαλούμενο Γάλλους αξιωματούχους ότι οι κ.κ. Χάμπεκ και Λεμέρ θα πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην επιδιώξει να αποσπάσει πράσινες επενδύσεις από την Ευρώπη, εν μέσω των ευρωπαϊκών ανησυχιών για τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις των ΗΠΑ στις πράσινες τεχνολογίες.

Δυνάμει του νόμου για την μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA), η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα χορηγήσει ενισχύσεις και επιχορηγήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες πράσινες τεχνολογίες, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως φωτοβολταϊκά πλαίσια, με προϋπόθεση πως θα παράγονται στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ στρέφουν τώρα την οικονομία τους στις πράσινες αγορές και προωθούν μειώσεις κόστους στην ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Χάμπεκ.

«Αυτό είναι καλό, όμως είναι σημαντικό να γίνει με φιλικό και δίκαιο ανταγωνισμό και να οδηγήσει σε πρόοδο ως προς τις τεχνολογίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ ανησυχούν πως ο IRA όχι μόνο θα σημάνει πως ευρωπαϊκές κατασκευάστριες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αθέμιτο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, αλλά και ότι θα μεταφέρει στην Αμερική επενδύσεις που θα γίνονταν στην Ευρώπη. Αναμένεται να επιδιώξουν εξαιρέσεις όταν οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.

Πέραν της κυρίας Γέλεν, οι Ρόμπερτ Χάμπεκ και Μπρουνό Λεμέρ θα έχουν επίσης συνομιλίες με την αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι και με την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο πακέτο ενισχύσεων των ΗΠΑ και, ευρύτερα, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ στο μέλλον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας