Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη δημόσια υγεία

ΗΠΑ: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη δημόσια υγεία

Σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία» ανέβασε (4/8) το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού για την ευλογιά των πιθήκων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Με στόχο να αποδεσμευτούν επιπλέον κονδύλια και εργαλεία για την καταπολέμηση της νόσου, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ξαβιέ Μπεσέρα. «Προτρέπουμε κάθε Αμερικανό να λάβει σοβαρά υπόψη την ευλογιά των πιθήκων», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο απολογισμός των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανέρχεται πλέον σε 6.617, σύμφωνα τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Στη συντριπτική πλειονότητά τους, αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες.

Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία θα επιτρέψει την αύξηση των διαθέσιμων δεδομένων για τις μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων, που είναι απαραίτητα στην αντιμετώπιση της νόσου, εξήγησε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Γουαλένσκι, στο πλευρό του υπουργού Υγείας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την διαχείριση της νέας υγειονομικής κρίσης.

Η ευλογιά των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική σε περιοχές της Αφρικής, άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη προτού κάνει την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, όπου πλέον έχουν επιβεβαιωθεί οι περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Εμβόλια και θεραπευτικές αγωγές είναι σε έλλειψη και η διαχείριση της νόσου αφέθηκε ενίοτε σε κέντρα σεξουαλικής υγείας, τα οποία για χρόνια ζητούσαν περισσότερη χρηματοδότηση.

Η εξέλιξη ακολουθεί την απόφαση που πήρε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του σε παγκόσμια κλίμακα.

Σκοπός του ΠΟΥ ήταν να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας για την αποδέσμευση κονδυλίων που θα χρηματοδοτήσουν τη συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών.

Σε πρώτη φάση, εγκρίθηκαν εμβόλια και θεραπείες για την κοινή ευλογιά, τα οποία θεωρήθηκαν αποτελεσματικά για την ευλογιά των πιθήκων.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διανείμει 600.000 δόσεις του εμβολίου «Jynneos» της «Bavarian Nordic» και 14.000 σκευάσματα«TPOXX» της «Siga Technologies», σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι δεν αποκάλυψαν στοιχεία για το πόσα εξ αυτών έχουν χορηγηθεί.

Η Γουαλένσκι ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμβολιάσει περίπου 1,6 εκατομμύρια πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου».

Ο επίτροπος του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, Ρόμπερτ Κάλιφ, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους γιατρούς να αντλούν πέντε δόσεις από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου «Jynneos» αντί για μία (όπως γίνεται τώρα), χρησιμοποιώντας διαφορετική υποδόρια μέθοδο εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διόρισε αυτόν τον μήνα δύο αξιωματούχους, οι οποίοι -στον απόηχο του συναγερμού που κήρυξαν οι αρχές σε Καλιφόρνια, Ιλινόι και Νέα Υόρκη- θα αναλάβουν να συντονίσουν τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης για ν’ αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ασθένεια, που ανιχνεύθηκε αρχικά σε πιθήκους το 1958, έχει συνήθως ήπια συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους και δερματικά εξανθήματα με πύον. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς αναρρώνουν εντός 2-4 εβδομάδων. Μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής και σπανίως είναι θανατηφόρα.

Ο ανοσολόγος και κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είναι κρίσιμο να ευαισθητοποιηθούν εξέχουσες προσωπικότητες από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στιγματίζεται οποιοσδήποτε σεξουαλικός προσανατολισμός.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας