Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟι διεθνείς αντιδράσεις στο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Οι διεθνείς αντιδράσεις στο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Με ικανοποίηση αποδέχτηκε η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας το ένταλμα σύλληψης (και) του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, που εξέδωσε σήμερα (17/3) το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ρωσία: «Γιάνκηδες, κάτω τα χέρια από τον Πούτιν»

Από το Κρεμλίνο, το ρωσικό ΥΠΕΞ, έως την προεδρία της Δούμας, σύσσωμη η ρωσική ηγεσία αψήφησε την απόφαση, με την πρώην πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να συγκρίνει μάλιστα το ένταλμα με κ…χαρτο. «Γιάνκηδες, κάτω τα χέρια από τον Πούτιν» είπε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, και στενός σύμμαχος του Πούτιν στο Telegram, χαρακτηρίζοντας την κίνηση απόδειξη δυτικής «υστερίας».

Από την πλευρά της ρωσικής αντιπολίτευσης ο Βλανίμιρ Μίλοφ, στενός σύμμαχος του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρούντα, Αλεξέι Ναβάλνι, αντέδρασε λέγοντας για τον Πούτιν: «Φυλακίστε τον!». Ένας άλλος σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Λεοντίν Βολκόφ, είπε: «Ναι, αυτό είναι ένα συμβολικό βήμα. Αλλά τι σημαντικό βήμα! ΥΓ. Αν συναντήσετε τον Πούτιν, μη διστάσετε να τον συλλάβετε και να τον παραδώσετε στο δικαστήριο!»

Ουκρανία: «Οι τροχοί της δικαιοσύνης γυρίζουν»

Η ουκρανική ηγεσία μίλησε για μια ιστορική απόφαση, χαιρετίζοντας την ενέργεια του ΔΠΔ. Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε πως «ο κόσμος άλλαξε. Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον “στρατηγό” Πούτιν. Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί δεν θα είναι “όπως πριν”. Αυτή είναι η αρχή του τέλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τρέχουσα μορφή της στην παγκόσμια σκηνή. Είναι μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία. Απλά περιμένετε».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε: «Οι τροχοί της δικαιοσύνης γυρίζουν: Χειροκροτώ την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία. Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για απαγωγές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα», δήλωσε ο .

Αυτό είναι «μόνο η αρχή», σχολίασε ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, ενώ ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας, Αντρέι Κόστιν, δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, το είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ κατά του Πούτιν μια σημαντική απόφαση για τη διεθνή δικαιοσύνη. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή είναι μόνο η αρχή για να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες της στην Ουκρανία. «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης και για τον λαό της Ουκρανίας», είπε.

Ηνωμένο Βασίλειο: «Χαιρετίζουμε το βήμα»

Το Λονδίνο χαιρέτισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου. «Χαιρετίζουμε το βήμα που έκανε το ανεξάρτητο ΔΠΔ για να καταστήσει υπόλογους εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή του ρωσικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, στο Twitter.

Πολωνία: «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση»

Ο Πούτιν θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου μαζί με άλλους υπεύθυνους για φρικαλεότητες στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας. «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία επισημαίνει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό μηχανισμό βίας», είπε ο Πιότρ Μίλερ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι επικεφαλής αυτής της μηχανής και θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου μαζί με αυτούς που εφαρμόζουν άμεσα και έμμεσα τον βάρβαρο πόλεμο».

Τσεχία: «Ο Πούτιν είναι αναμφίβολα υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου»

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε δίκιο που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν για τον πόλεμο του εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

«Ο Πούτιν είναι αναμφίβολα υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να δικαστεί για το έγκλημα της επίθεσης. Χαιρετίζω την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», έγραψε ο Λιπάβσκι στο Twitter.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας