Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία

Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία

Για 9η μέρα εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν σήμερα (23/3) -σε περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις- διαμαρτυρόμενοι για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρα. Το οποίο, μεταξύ άλλων, ορίζει πως η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 χρόνια από τα 62 που ήταν. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και της πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν.

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές πήραν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Για 1,08 εκατομμύρια διαδηλωτές μιλάει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Για το Παρίσι το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο για 119.000.

Τα συνδικάτα απηύθυναν προσκλητήριο για απεργία και κινητοποιήσει και για την Τρίτη 28 Μαρτίου. «Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης»” τόνισαν.

Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Ναντ και η Ρεν, σημειώθηκαν επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Τις πρώτες βραδινές ώρες εξακολουθούσαν να υπάρχουν εντάσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με πολλούς διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους και χιλιάδες αστυνομικούς είτε να παρεμβαίνουν είτε να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας