Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΜε... οπλισμένους πολίτες θέλει να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα ο πρόεδρος του Ισημερινού

Με… οπλισμένους πολίτες θέλει να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα ο πρόεδρος του Ισημερινού

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να επιτραπεί η οπλοφορία και η οπλοχρησία πολιτών, ανακοίνωσε με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας, Γκιγιέρμο Λάσο, επικαλούμενος την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Ο κ. Λάσο, συντηρητικός πρώην τραπεζίτης, πασχίζει να κάμψει το κύμα εγκληματικότητας στους δρόμους και στις φυλακές της χώρας, το οποίο η κυβέρνησή του αποδίδει σε συμμορίες που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση αυτή την ώρα που αντιμετωπίζει διαδικασία δίκης και πιθανής παύσης του στο κοινοβούλιο, καθώς η αντιπολίτευση του προσάπτει κατάχρηση και διαφθορά, κατηγορίες που αρνείται. Το εγχείρημα της αντιπολίτευσης εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα πράσινο φως από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Έχουμε έναν κοινό εχθρό», είπε ο πρόεδρος, που είναι «η εγκληματικότητα, η διακίνηση ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε ο κ. Λάσο μέσω Twitter.

Για να αντιμετωπιστεί η ανασφάλεια, πρόσθεσε, η κυβέρνησή του θα επιτρέψει στους πολίτες την οπλοφορία και την οπλοχρησία.

«Τροποποιήσαμε διάταγμα που επιτρέπει την οπλοκατοχή και την οπλοφορία. Με άλλα λόγια, γενικά η οπλοκατοχή και η οπλοφορία για χρήση από πολίτες σε νόμιμη άμυνα επιτρέπεται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και των κανονισμών σε ισχύ».

Οι πολίτες θα επιτρέπεται επίσης να φέρουν και να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού, ανέφερε ο Γκιγιέρμο Λάσο.

Ο πρόεδρος κήρυξε το Σαββατοκύριακο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, δυο κοντινές πόλεις (Ντουράν, Σαμποροντόν), καθώς και στις Σάντα Ελένα και Λος Ρίος.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που τέθηκε σε ισχύ, συμπεριλαμβάνει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (από τη 01:00 ως τις 05:00). Ο πρόεδρος Λάσο δεν διευκρίνισε ως πότε θα διαρκέσει το μέτρο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας