Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΌ. Σολτς: «Θα επιταχυνθεί η επικύρωση της ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο...

Ό. Σολτς: «Θα επιταχυνθεί η επικύρωση της ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα ολοκληρώσουν «πολύ γρήγορα» τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ από την πλευρά της η σουηδή πρωθυπουργός Μαγνταλένα Άντερσον διαβεβαίωσε ότι χώρα της θα τηρήσει τους όρους του σχετικού μνημονίου που έχει υπογράψει με την Τουρκία. Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, οι δύο ηγέτες δήλωσαν βέβαιοι ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση έλλειψης, θα επιδείξουν αλληλεγγύη.

«Είμαι βέβαιος ότι τώρα (η επικύρωση) θα προχωρήσει πολύ γρήγορα (…) Οι επτά χώρες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη θα το κάνουν σύντομα», δήλωσε ο κ. Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κυρία Άντερσον στην Στοκχόλμη, δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία. «Θα τηρήσουμε το μνημόνιο στο οποίο καταλήξαμε με την Τουρκία σχετικά με την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η σουηδή πρωθυπουργός. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν πάντως «ιστορική» την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να προσχωρήσουν στη Συμμαχία.

«Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ενισχύσει τη Συμμαχία στα βόρεια σύνορά της. Είναι σημαντικό, διότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, η Ρωσία επιχειρεί να χαράξει εκ νέου τα σύνορα», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε τη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γερμανικά και σουηδικά όπλα προκειμένου να ανακαταλάβουν την Κριμαία, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ενωμένοι. «Τα όπλα που παρέχονται υπάρχουν προκειμένου η Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της», δήλωσε ο κ. Σολτς, για να συμφωνήσει μαζί του η κυρία Άντερσον, σημειώνοντας και εκείνη ότι τα όπλα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση εδαφών». Η ΕΕ έχει καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας και δεν έχει αναγνωρίσει την περιοχή ως ρωσικό έδαφος, αλλά πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την Κριμαία.

Στο ζήτημα της ενέργειας, ο Όλαφ Σολτς και η Μακνταλένα Άντερσον τόνισαν τη σημασία της επέκτασης της διμερούς συνεργασίας στην προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και της παραγωγής μπαταριών. Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν νωρίτερα σήμερα εργοστάσιο της Scania  – η οποία πλέον είναι θυγατρική της Volkswagen – και ενημερώθηκαν για τις ιδέες φιλικών προς το κλίμα μεθόδων ηλεκτροκίνησης βαρέων οχημάτων.

Ερωτώμενος σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ο Όλαφ Σολτς απέφυγε πάντως να απαντήσει αν πρέπει να αυξηθεί και πάλι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς. «Κάθε χώρα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις. Η Γερμανία θα ακολουθήσει τον δρόμο της μαζικής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη αυξήσει τον ρυθμό μας για αυτό, προκειμένου να εγγυηθούμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», δήλωσε και τόνισε την ανάγκη, σε κάθε περίπτωση, να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση καθιστά ακόμη πιο επιτακτικό αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι, σε περίπτωση προβλημάτων στον ενεργειακό εφοδιασμό, οι χώρες της ΕΕ θα αλληλοϋποστηριχθούν. «Η Γερμανία παράγει αυτή τη στιγμή ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, την οποία χρειάζονται επειγόντως οι γειτονικές χώρες της ΕΕ», ανέφερε ενδεικτικά. Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στη σουηδική Dagens Nyheter, ο κ. Σολτς είχε τονίσει ότι ακόμη και αν το ενεργειακό μείγμα αποτελεί εθνικό θέμα κάθε χώρας, η συνεργασία των χωρών είναι απολύτως αναγκαία. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη μόνο για την τροφοδοσία ρεύματος της Γερμανίας, αλλά και για αυτή των γειτόνων της», σημείωσε. Τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των «στρες- τεστ» που διενεργούνται μεταξύ των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και με βάση αυτά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Από την άλλη πλευρά, η Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η Σουηδία θέλει να χρησιμοποιεί μακροπρόθεσμα την πυρηνική ενέργεια, δεν θέλει όμως, διευκρίνισε, να κατασκευάσει νέους σταθμούς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας