Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠλήρης αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

Πλήρης αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών και γενικών προξένων στις δύο χώρες έπειτα από την σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (17/8) το γραφείο του πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε -μετά την ισραηλινή ανακοίνωση και παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων- πως η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

«Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας (για την παλαιστινιακή υπόθεση) να διαβιβάζονται απευθείας μέσω του πρεσβευτή», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, τον επικείμενο διορισμό τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.

Έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις τους, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο. Η οποία, χαρακτηρίσθηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στην Άγκυρα τον Μάρτιο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου -στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων- πραγματοποίησε στην συνέχεια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ στο τέλος του Μαΐου.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προβάλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί την Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου «Mavi Marmara», όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου. Το οποίο, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα αντίστοιχα το 2018. Αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους, κατά την διάρκεια διαδηλώσεων -κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ- στα σύνορα ανάμεσα στην Γάζα και το ισραηλινό έδαφος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας