Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕπικοινωνία Μακρόν - Πούτιν για τη Ζαπορίζια

Επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν για τη Ζαπορίζια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του ότι ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Ελιζέ, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν συμφώνησε να σταλεί στο σημείο αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο Μακρόν εξέφρασε «ακόμη μια φορά την ανησυχία του απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι ο Μακρόν «υποστήριξε την αποστολή επί τόπου το συντομότερο δυνατόν μιας αποστολής ειδικών της ΙΑΕΑ, με όρους στους οποίους συμφωνούν η Ουκρανία και ο ΟΗΕ».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις ερχόμενες ημέρες για το θέμα αυτό μετά τις συνομιλίες των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους από το γραφείο του Μακρόν.

Η διαχειρίστρια αρχή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υποψίες πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από το δίκτυο της Ουκρανίας, μια περίπλοκη επιχείρηση που το Κίεβο δηλώνει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του ελεγχόμενου από τους Ρώσους πυρηνικού σταθμού, για τον οποίο κατηγορεί το Κίεβο, δημιουργεί τον κίνδυνο μιας «καταστροφής ευρείας κλίμακας» που μπορεί να οδηγήσει στη ραδιενεργή μόλυνση τεραστίων εκτάσεων εδαφών. Μακρόν και Πούτιν κάλεσαν επίσης να οργανωθεί «το συντομότερο δυνατόν» μια επίσκεψη της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας