Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΛευκός φώσφορος «καίει» το Μπαχμούτ - Κατηγορούν τους Ρώσους οι Ουκρανοί 

Λευκός φώσφορος «καίει» το Μπαχμούτ – Κατηγορούν τους Ρώσους οι Ουκρανοί 

 

 

Εικόνες φρίκης έρχονται από την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ που βάλλεται από τις ρωσικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως δείχνουν πλάνα που κατέγραψαν drones και που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, λευκός φώσφορος έχει σκεπάσει όλη την πόλη, μία τοξική χημική ουσία που όταν χρησιμοποιείται σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Τα αποκαλυπτικά πλάνα δημοσίευσε το υπουργείο σε ανάρτηση ενός βίντεο στο Twitter, όπου η εμπόλεμη πόλη φαίνεται να είναι καλυμμένη με ένα λευκό, φωτεινό πέπλο που αποδίδεται στη χρήση τοξικού λευκού φωσφόρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο πεδίο των μαχών. Πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής χρονική διάρκεια που έλαβαν χώρα οι απόκοσμες εικόνες.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν, έτσι, ευθέως τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί πυρομαχικά φωσφόρου που η τοξική ουσία λόγω της υπερβολικά αυξημένης θερμαντικής ενέργειας που παράγει είναι ικανή να προσκολληθεί στο ανθρώπινο δέρμα προκαλώντας εγκαύματα που φτάνουν ως τα κόκαλα, με αποτέλεσμα να επιφέρουν τον θάνατο ή να προκαλέσει στους επιζήσαντες επώδυνες πληγές, η επούλωση των οποίων είναι χρονοβόρα. Ακόμη και η εισπνοή τους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Άλλα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν «σταγόνες» λάμψης φωτός να πέφτουν σαν βροχή στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας και να εκδηλώνονται διάσπαρτες εστίες φωτιάς στους δρόμους.

Όπως υποστήριξε το υπουργείο, οι εχθρικές δυνάμεις είχαν στόχο να χτυπήσουν «με εμπρηστικά πυρομαχικά περιοχές του Μπαχμούτ που δεν έχουν καταληφθεί ως τώρα». Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση είπε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να «καταστρέφουν την πόλη».

Αυτή η εξαιρετικά τοξική χημική ουσία χρησιμοποιείται από τον στρατό τόσο για να φωτίζει στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και ως προπέτασμα καπνού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου, καθώς προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, αν όχι βασανιστικό θάνατο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για χρήση λευκού φωσφόρου πολλές φορές από την έναρξη της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. Οι άνδρες του Πούτιν θεωρείται ότι χρησιμοποίησαν το τοξικό χημικό κατά την περσινή πολιορκία της Μαριούπολης.

Το συμβάν αποκτά διαστάσεις αφότου ο ρωσικός μισθοφορικός στρατός Wagner ανακοίνωσε την Παρασκεύη τα σχέδιά του περί απόσυρσης από την πόλη, την ώρα που η ουκρανική πλευρά τόνιζε πως ενίσχυσε τις στρατιωτικές της θέσεις, προκειμένου να την θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της προτού η Ρωσία γιορτάσει την «Ημέρα της Νίκης» τις αμέσως επόμενες μέρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας