Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Νέο Σύνταγμα ετοιμάζει ο Ερντογάν – Επιμένουν οι δημοσκοπήσεις σε προβάδισμα...

Τουρκία: Νέο Σύνταγμα ετοιμάζει ο Ερντογάν – Επιμένουν οι δημοσκοπήσεις σε προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου

 

Δύο νέες δημοσκοπήσεις συνηγορούν στην πρόβλεψη για δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία με νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ έκπληξη προκάλεσε η εξαγγελία του Ταγίπ Ερντογάν από τις σεισμόπληκτες περιοχές ότι ετοίμασε νέο Σύνταγμα για περισσότερη δημοκρατία και ατομικά δικαιώματα. Την ίδια ώρα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πρότεινε συσπείρωση στον τέταρτο κατά σειρά υποψήφιο των προεδρικών εκλογών, Μουχαρέμ Ιντζέ ζητώντας να εξαφανίσουν μαζί «την πολιτική βρωμιά».

Ο πρόεδρος Ερντογάν χθες περιόδευσε στο Χατάι και στο Μαρντίν και απευθυνόμενος στους πληγέντες από τους σεισμούς προειδοποίησε: «Μη τυχόν οι συγγενείς σας δεν μας ψηφίσουν. Να φροντίσετε ώστε όλοι να μας ψηφίσουν».

Είχε προηγηθεί ομιλία στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο συμπλήρωσε 155χρόνια από την ίδρυσή του. Υποσχέθηκε ότι αν κερδίσει τις εκλογές «άμεσα θα έρθει νέο Σύνταγμα το οποίο θα διασφαλίζει περισσότερη δημοκρατία και ατομικές ελευθερίες στους πολίτες. Ήδη το έχουμε βάλει μπροστά. Οι νομικοί μας και οι δικαστικοί μας θα έχουν το νέο Σύνταγμα έτοιμο μετά τις εκλογές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενισχύουν το σενάριο διεξαγωγής δεύτερου γύρου με νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Παρόλα αυτά η διαφορά είναι πολύ μικρή με τον Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο τέταρτος προεδρικός υποψήφιος Μουχαρέμ Ιντζέ, που είχε φτάσει σε ποσοστό 8% και θεωρείται ο μπαλαντέρ του μετεκλογικού σκηνικού, ακύρωσε δύο συγκεντρώσεις, για τη Μαγνησία και τη Σμύρνη, διαψεύδοντας ωστόσο ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Με την φράση «το τραπέζι μας είναι ανοιχτό για να τα συζητήσουμε και να εξαφανίσουμε μαζί τη βρωμιά της πολιτικής μαζί» ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Μουχαρέμ Ιντζέ να συνεργαστούν.

Ο Ιντζέ στις προηγούμενες εκλογές ήταν ο υποψήφιος προεδρικός υποψήφιος που είχε προτείνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και μετά έχασε από τον Ερντογάν.

Το διακύβευμα άλλωστε είναι ποιος θα έχει την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας