Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΧριστιανοί τραυματίστηκαν από πυρά εναντίον εκκλησίας στο Σουδάν

Χριστιανοί τραυματίστηκαν από πυρά εναντίον εκκλησίας στο Σουδάν

Σουδανοί χριστιανοί τραυματίστηκαν χθες Κυριακή από πυρά εναντίον εκκλησίας σε προάστιο του Χαρτούμ, ανακοίνωσαν τα στρατόπεδα των δυο στρατηγών που έχουν εμπλακεί σε ανελέητο πόλεμο για την εξουσία στο Σουδάν, επιρρίπτοντας το ένα στο άλλο την ευθύνη για την επίθεση.

«Συνεχίζοντας στον δρόμο των παραβιάσεων των διεθνών νόμων και εθίμων, παραστρατιωτικοί αντάρτες (…) άνοιξαν πυρ μέσα στην εκκλησία [της συνοικίας] Μασαλάμα στην Ομντουρμάν», σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που αναφέρεται στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

«Οι ΔΤΥ καταγγέλλουν τα πυρά που βλήθηκαν από εξτρεμιστική τρομοκρατική οργάνωση συνδεόμενη με τις δυνάμεις του πραξικοπήματος μέσα στην εκκλησία Μαρ Τζίρτζις της συνοικίας Αλ Μασαλάμα στην Ομντουρμάν, που τραυμάτισε σοβαρά πιστούς», αντέτειναν οι παραστρατιωτικοί του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο σε δική τους ανακοίνωση.

Στηλίτευσαν ταυτόχρονα την «εκστρατεία δυσφήμισης των δυνάμεών μας, που αποτελούνται κατά μεγάλο μέρος τους από χριστιανούς».

Απεσταλμένοι των δυο αντίπαλων στρατηγών διαπραγματεύονται το τρέχον διάστημα στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, για την εφαρμογή της «δήλωσης για την προστασία των αμάχων στο Σουδάν», που υπέγραψαν την Πέμπτη.

Το κείμενο, που διαπραγματεύθηκαν οι δυο πλευρές με σαουδαραβική και αμερικανική μεσολάβηση, προβλέπει να δημιουργηθούν «ασφαλείς διελεύσεις» που θα επιτρέψουν οι άμαχοι να φύγουν από τις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις καθώς και διευκολύνσεις για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν αναφέρεται αντίθετα σε εκεχειρία, παρά μόνο σε μελλοντικές συνομιλίες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός και αργότερα σε «διευρυμένες συζητήσεις για τη μόνιμη αναστολή των εχθροπραξιών», οι οποίες συμπληρώνουν σήμερα έναν μήνα κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 750 ανθρώπους -σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, που θεωρείται πολύ υποτιμημένος-, έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 5.000 και έχουν μετατρέψει 900.000 Σουδανούς σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Οι αρχές λογαριάζουν πως χριστιανοί είναι το 3% του πληθυσμού· όμως χριστιανικές εκκλησίες του Σουδάν λένε πως το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο.

Η μειονότητα, στην οποία ανήκουν κόπτες, καθολικοί, αγγλικανοί και άλλοι, αναγκάστηκε κατά μεγάλο μέρος της να περάσει στην παρανομία όταν κυβερνούσε τη χώρα της Αφρικής η δικτατορία των στρατιωτικών και των ισλαμιστών υπό τον στρατηγό Όμαρ Ελ Μπασίρ (1989-2019).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας