Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕ.Ε: Αντίθετος ο Τζ. Μπορέλ με ενδεχόμενη απαγόρευση βοήθειας προς την Παλαιστινιακή...

Ε.Ε: Αντίθετος ο Τζ. Μπορέλ με ενδεχόμενη απαγόρευση βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή

Το επιχείρημα για μια τέτοια απόφαση είναι ότι η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ««υποκίνηση μίσους και αντισημιτισμού» στα παλαιστινιακά σχολικά βιβλία».

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa επικαλέστηκε τον Μπορέλ, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Μπορέλ είπε ότι η «Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει εάν απαγορευτεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γεγονός που για τον ίδιο δεν είναι επιτρεπτό.

Η βοήθεια της ΕΕ ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Μπορέλ, αντιτίθεται στον Ούγγρο Oliver Varhelyi, Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μια «δεύτερη μελέτη παλαιστινιακών εγχειριδίων» για να επαληθεύσει το περιεχόμενό τους κατόπιν αιτήματος των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ευρωκοινοβούλιο αν και ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την Παλαιστίνη ζήτησε εκ νέου «η οικονομική υποστήριξη της Ένωσης προς την Παλαιστινιακή Αρχή στον τομέα της εκπαίδευσης να υπόκειται στον όρο ότι το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων συμμορφώνεται με τα πρότυπα της UNESCO».

Η αντιπαράθεση Μπορέλ – Varhelyi για το θέμα πήρε διαστάσεις και στο Τwitter.

«Έχουμε κοινό συμφέρον να παρέχουμε στην επόμενη γενιά μια εκπαίδευση που υποστηρίζει την ειρήνη και τη συνύπαρξη», έγραψε ο Varhelyi .

Η απάντηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ήταν ξεκάθαρη και λακωνική:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έχουν συζητήσει αυτό το θέμα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν χρειαζόμαστε νέα μελέτη ούτε τίποτα που να καθυστερεί την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας», που χρειάζεται η Παλαιστινιακή Αρχή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας