Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ Μπάιντεν αρνείται ανάμιξη της Ουάσινγκτον στην ανταρσία της Wagner

Ο Μπάιντεν αρνείται ανάμιξη της Ουάσινγκτον στην ανταρσία της Wagner

Κατηγορηματικά διέψευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανάμιξη της χώρας του ή συμμάχων της στην ανταρσία της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων, Wagner.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αρνήθηκε σήμερα (26/6) κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη της χώρας του ή συμμάχων της στην πρόσκαιρη ανταρσία της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner κατά του Κρεμλίνου και το Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν είχαμε εμπλοκή, δεν είχαμε την παραμικρή ανάμιξη σε αυτήν», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεδιάσκεψη με ηγέτες συμμαχικών χωρών προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση. «Συμφώνησαν μαζί μου πως έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι δεν δώσαμε στον Πούτιν καμία δικαιολογία για να κατηγορήσει τη Δύση και να επιρρίψει την ευθύνη στο ΝΑΤΟ», είπε.

Ο κύριος Μπάιντεν είπε ότι έδωσε εντολή στους συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας να τον ενημερώνουν «κάθε ώρα που περνά» και να προετοιμαστούν για διάφορα σενάρια, τα οποία δεν διευκρίνισε.

Εκτίμησε επίσης ότι η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν εντάσσεται σε μια ευρύτερη πάλη εξουσίας στη Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Τόνισε πως, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και προανήγγειλε πως θα έχει τις επόμενες ώρες νέα επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μακρόν: «Η αστάθεια έχει εδραιωθεί στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μπάιντεν κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο οποίος, δήλωσε πως η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ αποδεικνύει πως η αστάθεια έχει εδραιωθεί στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους από την Μασσαλία, ανέφερε ότι αν και δεν έχει πρόσθετες πληροφορίες, η κατάσταση που επικρατεί δείχνει τις μεγάλες διαιρέσεις που υπάρχουν στην Ρωσία.

Επισήμανε επίσης ότι η Δύση δεν έχει εμπλακεί στα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να στηριχθεί η Ουκρανία στις προσπάθειες της για αντεπίθεση.

Μία αντεπίθεση που, όπως είπε ο Μακρόν είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο σε σχέση με αυτά που θα συμβούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αλλά και σε σχέση με την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ουκρανίας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας