Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΙΣΝ: Δωρεά 835.000 λιρών Αγγλίας για πρόγραμμα άσκησης κατά του καρκίνου

ΙΣΝ: Δωρεά 835.000 λιρών Αγγλίας για πρόγραμμα άσκησης κατά του καρκίνου

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστηρίζει το «Yorkshire Cancer Research» για την υλοποίηση ενός προγράμματος άσκησης για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προχωρά σε δωρεά ύψους 835.000 λιρών Αγγλίας για την υποστήριξη του «Yorkshire Cancer Research», ενός πρωτοποριακού προγράμματος άσκησης για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Μέσω της συνεργασίας του «Yorkshire Cancer Research» και του ΙΣΝ υποστηρίζεται η επέκταση του προγράμματος για διάστημα τριών ετών, με σκοπό την ενίσχυση των ασθενών με καρκίνο κατά τη θεραπεία και μετά την ολοκλήρωσή της.

Η υποστήριξη της υπηρεσίας αποτελεί μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, της ποιότητας της περίθαλψης για όλους, και στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Το πρόγραμμα γυμναστικής, διατροφής, και ευεξίας θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το «Yorkshire Cancer Research» στο Harrogate το φθινόπωρο του 2023.

Η δωρεά περιλαμβάνει, επίσης, τη στήριξη ενός νέου προγράμματος ανταλλαγής ερευνητών, με σκοπό την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εμπειρογνωμόνων που θα προωθήσουν διεθνώς την άσκηση ως μέσο θεραπείας για τον καρκίνο. Σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», με έδρα στην Ελλάδα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ανταλλαγές Ελλήνων ερευνητών και επαγγελματιών υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα αντίστοιχα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του «Yorkshire Cancer Research», Δρ. Kathryn Scott, δήλωσε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά που έχει λάβει το “Yorkshire Cancer Research” στα 98 χρόνια πορείας του, αποκαλύπτοντας τη σημαντική συνεισφορά που μπορεί να έχει το πρόγραμμα στον τομέα της διεθνούς έρευνας και καινοτομίας. Αυτή η εξαιρετικά γενναιόδωρη δωρεά του ΙΣΝ θα επιφέρει σημαντικές εξελίξεις στους ανθρώπους με καρκίνο στο Yorkshire».   

Ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Με τη διερεύνηση του ρόλου της άσκησης στη θεραπεία του καρκίνου, το “Yorkshire Cancer Research” συμβάλλει στο άνοιγμα νέων δυνατοτήτων στον τομέα της περίθαλψης».

Το νέο πρόγραμμα βασίζεται στην επιτυχημένη δράση του «Active Together», το οποίο υλοποιείται στο South Yorkshire, που σχεδιάστηκε από το «Advanced Wellbeing Research Centre» (AWRC) του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam, χρηματοδοτήθηκε από το «Yorkshire Cancer Research» και συνεργάζεται με το «Sheffield Teaching Hospitals NHS Trust», το οποίο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε σχεδόν 400 ασθενείς με καρκίνο μέχρι σήμερα.

Στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να αυξήσει τις θεραπευτικές επιλογές, ενώ παράλληλα μειώνει τις παρενέργειες και τις επιπλοκές, και επιταχύνει την αποκατάσταση από θεραπείες, όπως η χειρουργική επέμβαση και η χημειοθεραπεία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο έως και 44% σε όσους ασκούνται σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται1, ενώ ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου στο μέλλον μπορεί να μειωθεί έως και 66%.2

Μέχρι το 2025, αναμένεται ότι σχεδόν 1.000 ασθενείς σε όλο το Yorkshire θα έχουν λάβει υποστήριξη μέσω της επέκτασης της υπηρεσίας «Active Together».

Τα ευρήματα του προγράμματος του «Yorkshire Cancer Research» θα συμβάλλουν στη μελλοντική ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων για ακόμα περισσότερα κέντρα και υπηρεσίες σε ολόκληρη την περιοχή, εστιάζοντας σε περιοχές και κοινότητες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

1 Cormie, P., Zopf, E. M., Zhang, X., & Schmitz, K. H. (2017). The impact of exercise on cancer mortality, recurrence, and treatment-related adverse effects. Epidemiologic reviews39(1), 71-92.

2  Akdeniz, N., Kaplan, M. A., Küçüköner, M., Urakçı, Z., Laçin, Ş., Ceylan, E. H., & Işıkdoğan, A. (2021). The effect of exercise on disease-free survival and overall survival in patients with breast cancer. Irish Journal of Medical Science (1971-), 1-11. PubMed (nih.gov)

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας