Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήFrontex: Εκτοξεύτηκαν οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ το α' εξάμηνο του 2023

Frontex: Εκτοξεύτηκαν οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ το α’ εξάμηνο του 2023

Σε 65 εκατ. συνοριακούς ελέγχους και περισσότερες από 100 συλλήψεις προχώρησε η Frontex, σε επιχείρησή της που διεξήχθη μεταξύ 23 Ιουνίου-3 Ιουλίου. Ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, σχεδόν 1.900 άνθρωποι αγνοούνται στη Μεσόγειο μόνο κατά τον μήνα Ιούνιο.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2023 οι αρχές κατέγραψαν 132.370 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Frontex, ενώ σημειώνεται ότι οι περισσότερες αφορούσαν διαδρομές της Μεσογείου.

Η Κεντρική Μεσόγειος παραμένει η κύρια μεταναστευτική οδός προς την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ όλων των διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου. Ο αριθμός των ανιχνεύσεων αυξήθηκε σε σχεδόν κατά 65.600, τον υψηλότερο αριθμό σε αυτή τη διαδρομή για αυτήν την περίοδο από το 2017 και σχεδόν 140% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Συνοπτικά, από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος του Ιουνίου σημειώθηκε, συγκεκριμένα, αύξηση κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Περισσότερες από 100 συλλήψεις διακινητών

Σε 65 εκατομμύρια συνοριακούς ελέγχους και περισσότερες από 100 συλλήψεις προχώρησε η Frontex, σε επιχείρησή της που διεξήχθη μεταξύ 23 Ιουνίου-3 Ιουλίου.

Η Frontex ήταν επικεφαλής της Ημέρες Κοινής Δράσης (JAD) κατά του σοβαρού και οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη μαζί με τις αυστριακές αρχές, 12 χώρες της ΕΕ και συνδεδεμένες με την ΕΕ, Europol, Eurojust και της INTERPOL.

Ως αποτέλεσμα της εβδομαδιαίας επιχείρησης που διεξήχθη μεταξύ 23 Ιουνίου-3 Ιουλίου, οι αρχές που συμμετείχαν κατάφεραν να συλλάβουν 108 διακινητές και να εντοπίσουν δύο περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 115 πλαστά έγγραφα και κατασχέθηκαν 25 κλεμμένα οχήματα.

Στα σημαντικά ευρήματα της Frontex περιλαμβάνονται τα εξής μεγέθη:

  • Τον Ιούνιο, σημειώθηκαν 29.240 εντοπισμοί παράτυπων συνοριακών διελεύσεων, σημειώνοντας αύξηση 40% από έτος σε έτος. Το υψηλότερο από το 2016.
  • Η γραμμή της Κεντρικής Μεσογείου αντιπροσώπευε τις μισές από τις παράτυπες διελεύσεις προς την ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος.
  • Οιαφίξεις σε όλες τις άλλες μεταναστευτικές διαδρομές παρουσίασαν μείωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που κυμαίνονταν από 6% στη Δυτική Μεσόγειο έως 34% στην διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου .

Μετά από μια μείωση τον Μάιο που προκλήθηκε από μεγάλες περιόδους κακών καιρικών συνθηκών, οι διακινητές ενίσχυσαν τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 85% οι αφίξεις στην Κεντρική Μεσόγειο τον Ιούνιο.

Δυστυχώς, οι θαλάσσιες διελεύσεις παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, σχεδόν 1.900 άνθρωποι αγνοούνται στη Μεσόγειο μόνο κατά τον Ιούνιο, με τη συντριπτική τους πλειονότητα στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων σημείωσε πτώση 29%, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αυστηρότερων πολιτικών για τις εκδόσεις τουριστικής visa.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας