Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΣτρατηγός Ταρνάφσκι στον Guardian: Το Κίεβο διέσπασε τη γραμμή άμυνας των Ρώσων...

Στρατηγός Ταρνάφσκι στον Guardian: Το Κίεβο διέσπασε τη γραμμή άμυνας των Ρώσων στο νότο

Σκοπός της επίθεσης στον νότο είναι να φθάσει στη Αζοφική Θάλασσα, κάπου 90 χιλιόμετρα μακριά, μοιράζοντας στη μέση τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία.

Ένα σημαντικό άνοιγμα στις ρωσικές γραμμές άμυνας στη νότια Ουκρανία κατάφερε ο στρατός του Κιέβου, δήλωσε ένας από τους πιο υψηλόβαθμους στρατηγούς της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη γραμμή (ρωσικής) άμυνας», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, υπεύθυνος για την αντεπίθεση στον νότο, στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση από το Κίεβο για μία συμβολική νίκη με την ανακατάληψη του χωριού Ρομποτίνε.

Εκτιμάται, επομένως, πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι απορρίπτει όλο και πιο σθεναρά τις επικρίσεις για την υποτιθέμενη βραδυπορία της αντεπίθεσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο για την ανάκτηση εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα.

«Τελειώνουμε τώρα την καταστροφή των εχθρικών μονάδων που έχουν επιφορτιστεί με την προστασία των ρωσικών στρατευμάτων όταν θα αποσυρθούν πίσω από τη δεύτερη γραμμή άμυνάς τους», είπε ο στρατηγός, τα στρατεύματα του οποίου απελευθέρωσαν την πόλη Χερσώνα (νότια) πέρυσι.

Όπως ανέφερε ο στρατηγός Ταρνάφσκι, οι δυνάμεις της Μόσχας “είχαν απλώς σταματήσει και περίμεναν τον ουκρανικό στρατό” και τώρα αναδιατάσσουν τα στρατεύματά τους από τις γραμμές του μετώπου μέσα στην κατεχόμενη Ουκρανία –τη Χερσώνα προς τη δύση και τη Λίμαν βορειοανατολικά– και επίσης από το εσωτερικό της Ρωσίας, είπε.

«Ο εχθρός αντλεί από τις εφεδρείες του, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία. Αργά ή γρήγορα, θα τελειώσουν οι καλύτεροι στρατιώτες στους Ρώσους. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να επιτεθούμε περισσότερο και πιο γρήγορα”, είπε ο στρατηγός. “Όλα είναι μπροστά μας», είπε ακόμη.

Ο στρατηγός Ταρνάφσκι εξήγησε, επιπλέον, πως ο ουκρανικός στρατός καθυστέρησε στην αντεπίθεσή του γιατί “πέρασε περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο για να αποναρκοθετήσει τα εδάφη” που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι. Η αποναρκοθέτηση έπρεπε να γίνει κυρίως τη νύχτα, είπε.

Σκοπός της επίθεσης στον νότο είναι να φθάσει στη Αζοφική Θάλασσα, κάπου 90 χιλιόμετρα μακριά, μοιράζοντας στη μέση τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία, και αποκόπτοντας μια κρίσιμη διαδρομή εφοδιασμού προς και από τη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δυστυχώς, η απομάκρυνση των τραυματιών ήταν δύσκολη για εμάς. Και αυτό περιέπλεξε επίσης την προώθησή μας», πρόσθεσε, παραδεχόμενος πως το Κίεβο έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.

«Όσο πλησιάζουμε τη νίκη, τόσο αυτό γίνεται δύσκολο. Γιατί; Επειδή, δυστυχώς, χάνουμε τους πιο δυνατούς και τους καλύτερους» στρατιώτες, εξήγησε.

«Τώρα, πρέπει να επικεντρωθούμε σε ορισμένες ζώνες και να τελειώσουμε τη δουλειά. Λίγη σημασία έχει σε ποιο βαθμό είναι αυτό σκληρό για τον καθέναν από εμάς», είπε ακόμη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας