Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΤζο Μπάιντεν: Απογοητευμένος για την απουσία του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ...

Τζο Μπάιντεν: Απογοητευμένος για την απουσία του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ από τη Σύνοδο Κορυφής της G20

Οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις διενέξεις για το εμπόριο, την υπόθεση της Ταϊβάν και τον επεκτατισμό της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε απογοήτευση χθες Κυριακή για την απουσία του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στην Ινδία αυτή την εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «θα μπορέσει να τον δει».

Ερωτηθείς για την απουσία του κ. Σι από τη σύνοδο στο Νέο Δελχί, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους «είμαι απογοητευμένος, αλλά θα μπορέσω να τον δω», αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τους τελευταίους μήνες, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν ξαναρχίσει διάλογο, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα, με πρώτο τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Όμως οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις διενέξεις για το εμπόριο, την υπόθεση της Ταϊβάν και αυτόν που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν επεκτατισμό της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα να παραμένουν αγκάθια.

Την Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο κ. Σι δεν θα συμμετάσχει στην G20, ότι την Κίνα θα αντιπροσωπεύσει ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.

Ο κινέζος πρόεδρος και ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας, ο Ναρέντρα Μόντι, είχαν σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια της συνόδου της BRICS στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι εντάσεις παραμένουν επίσης υψηλές στη σχέση των δυο ασιατικών γιγάντων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας