O υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στο κοινοβούλιο, στον απόηχο καταγγελιών περί διαφθοράς.

«Υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου στον Ρουσλάν Στεφαντσούκ, πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου», έγραψε στο Twitter ο Ρέζνικοφ, προσθέτοντας πως «ήταν τιμή μου να υπηρετήσω τον ουκρανικό λαό και να εργαστώ για τον ουκρανικό στρατό τους τελευταίους 22 μήνες, την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας».

Προηγουμένως, σε μήνυμά του το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι θα αντικαταστήσει τον Ρέζνικοφ με τον επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Η απομάκρυνση του Ρέζνικοφ γίνεται εν μέσω καταγγελιών περί διαφθοράς, με το υπουργείο Άμυνας να κατηγορείται ότι αγόραζε τρόφιμα σε διογκωμένες τιμές.

Η Ουκρανία έγινε επίσημα υποψήφια χώρα για την ΕΕ πέρυσι, αλλά οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι το Κίεβο θα πρέπει να εντείνει τον αγώνα του κατά της διαφθοράς εάν θέλει να γίνει πλήρες μέλος.