Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚούβα: Εξαρθρώθηκε δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρώπων που λειτουργούσε η Ρωσία- Ποινικές διώξεις στους...

Κούβα: Εξαρθρώθηκε δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρώπων που λειτουργούσε η Ρωσία- Ποινικές διώξεις στους κατηγορούμενους

Το Reuters υπενθυμίζει επίσης ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στα τέλη Μαΐου ότι οι Κουβανοί πήγαιναν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν οικειοθελώς με αντάλλαγμα εξασφάλιση ρωσικής υπηκοότητας.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακάλυψε και εργάζεται για να εξαρθρώσει δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρώπων που λειτουργεί από τη Ρωσία με στόχο να ενσωματώσει Κουβανούς πολίτες που διαμένουν εκεί, ακόμη και μερικούς ανθρώπους που διαμένουν στην Κούβα, στις στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Απόπειρες αυτού του τύπου έχουν εξουδετερωθεί και έχουν κινηθεί ποινικές διαδικασίες εναντίον όσων εμπλέκονται», ανακοίνωσαν οι κουβανικές αρχές.

Την Παρασκευή, η America TeVe δημοσίευσε την ιστορία ενός 19χρονου Κουβανού αγοριού που βρέθηκε να πολεμά κοντά στο Ryazan της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει σύμβαση για να εργαστεί ως εργάτης οικοδομών στην Ουκρανία. Αυτός και ένας άλλος Κουβανός συνάδελφός του έστειλαν ένα βίντεο ζητώντας βοήθεια, διαμαρτυρόμενοι για βασανιστήρια και εκφράζοντας φόβο για τη ζωή τους. Το βίντεο τραβήχτηκε από το λεωφορείο στο οποίο μεταφέρονταν οι νεαροί Κουβανοί μαζί με τους Ρώσους στρατιώτες.

Το Reuters υπενθυμίζει επίσης ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στα τέλη Μαΐου ότι οι Κουβανοί πήγαιναν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν οικειοθελώς με αντάλλαγμα εξασφάλιση ρωσικής υπηκοότητας.

Πέρυσι, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδιο αύξησης του αριθμού των ενόπλων δυνάμεών της κατά περισσότερο από 30%, σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες μάχης, αναφέρει το Reuters. Το έργο είναι ακόμη πιο δύσκολο καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές απώλειες στα πεδία μάχης της Ουκρανίας.

Η Μόσχα και η Αβάνα έχουν ενισχύσει τις διπλωματικές τους σχέσεις από πέρυσι. Στα τέλη του 2022, ο πρόεδρος Miguel Díaz-Canel συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και φέτος αντιπροσωπείες επιχειρηματικών και πολιτικών ηγετών επισκέφθηκαν και τις δύο χώρες. Τον Ιούνιο, ο υπουργός Άμυνας της Κούβας, Álvaro López Mier, έγινε δεκτός από τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Shoigu, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κομμουνιστική Κούβα διέρχεται τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Τα αποτελέσματα της οικονομίας της έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19, τις κυρώσεις των ΗΠΑ που ισχύουν για περισσότερα από 60 χρόνια και τον κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό. Η Ρωσία έδωσε στην Κούβα μια «έκτακτη» δωρεά 25.000 τόνων σίτου τον Φεβρουάριο, η δεύτερη τέτοια βοήθεια μέσα σε ένα χρόνο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας