Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒρυξέλλες : Η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα...

Βρυξέλλες : Η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών

«Η αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά πρέπει να είναι διεπιστημονική και να περιλαμβάνει τόσο μέτρα ασφαλείας όσο και προληπτικά, όπως η κοινωνική υποστήριξη. »

   Ένα είδος ναρκωτικής ουσίας, τύπου κοκαΐνης, που πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 και ονομάζεται «κοκαΐνη κρακ», κάνει τώρα θραύση στο Βέλγιο. Εκεί η χρήση ναρκωτικών έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που να είναι ορατά τα θλιβερά αποτελέσματά της στους δρόμους και ιδιαιτέρως στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Midi των Βρυξελλών. Μάλιστα, το Βέλγιο ίδρυσε προσφάτως ειδική υπηρεσία για την πάταξη των ναρκωτικών, της οποίας προΐσταται η Ινε φαν Βίμερς. Αυτή μίλησε στον ιστότοπο POLITICO για το μεγάλο πρόβλημα της πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

   Περίγραψε την κατάσταση με μελανά χρώματα: «Είναι πολύ κακή. Υπάρχουν πολλοί εξαρτημένοι, αλλά καμία άμεση λύση δεν διαφαίνεται». Η ανάλυση της Βίμερς βασίζεται σε ανεξάρτητες πηγές, αλλά και σε στοιχεία των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών, και διαπιστώνει ότι ο εθισμός στο κρακ αυξάνεται συνεχώς στις Βρυξέλλες. «Οι συνέπειες», είπε, «είναι πολύ επικίνδυνες». Συγχρόνως, ολόκληρη η πόλη είναι αναστατωμένη και οργισμένη.
«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Gare du Midi» διευκρίνισε στο Politico η Βίμερς. «Ανάλογα φαινόμενα επικρατούν και στον σταθμό Nord, για τον οποίο συλλέγονται επίσης στοιχεία από την υπηρεσία μας». Την ίδια ώρα κινητοποιούνται και οι Βρυξελλιώτες. Ενα κίνημα πολιτών απαρτιζόμενο από 40 «επιτροπές γειτονιάς», αυτή την εβδομάδα απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση του Βελγίου επισημαίνοντας την κλιμάκωση των προβλημάτων στις συνοικίες των Βρυξελλών, τα οποία προκαλούνται από την τοξικομανία.
  Γιατί ο σταθμός Midi έγινε επίκεντρο αυτής της νοσηρής κατάστασης; Επειδή «συνδυάζει παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα». Είναι σημείο διέλευσης χιλιάδων ανθρώπων καθημερινώς, το κέντρο μιας «φτωχής γειτονιάς, με κατοίκους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι άστεγοι και εκείνοι που δεν έχουν έγγραφα ταυτοποίησης, άρα η γειτονιά αυτή διαθέτει τους καλύτερους πελάτες των εμπόρων ναρκωτικών».
  Η Βίμερς συμπλήρωσε το σκηνικό με δηλώσεις περί λύσεων που δεν είναι απλές, αφού και το πρόβλημα δεν είναι απλό. «Η αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά πρέπει να είναι διεπιστημονική και να περιλαμβάνει τόσο μέτρα ασφαλείας όσο και προληπτικά, όπως η κοινωνική υποστήριξη. Χρειάζεται και βελτίωση της υποδομής εντός του σιδηροδρομικού σταθμού, ο οποίος αυτή τη στιγμή προσφέρει πολλές κρυψώνες».
  Πάντως, η Βίμερς υποστήριξε ότι η λύση δεν είναι οι «σκληρότερες κυρώσεις στους χρήστες». Σε λίγες ημέρες η ίδια θα υποβάλει αρμοδίως στην ανώτατη αρχή ασφαλείας των Βρυξελλών τις προτάσεις της για το θέμα των ναρκωτικών, ώστε να σχεδιαστούν τα κατάλληλα εργαλεία αντιμετώπισης των προβλημάτων.
  Εκτός κάδρου ενδιαφέροντος των βελγικών αρχών δεν έχει μείνει η Αμβέρσα, η πύλη εισόδου των ναρκωτικών από την Κολομβία και από τον Ισημερινό στο Βέλγιο αλλά και στην ΕΕ. Πρόκειται για λιμάνι που υποδέχεται τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών κάθε χρόνο. Επόμενο στάδιο, η εμπλοκή της Κομισιόν:
«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στρατηγική για να αποτρέψουμε την έλευση της κοκαΐνης στην Ευρώπη»
έκλεισε τη συνέντευξή της στο Politico η Βίμερς.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας